Categorieën

Service

Ten einde raad door overlast arbeidsmigranten

Ten einde raad door overlast arbeidsmigranten
Nieuws

Ten einde raad door overlast arbeidsmigranten

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 16-11-2017
  • Nieuws
Ten einde raad door overlast arbeidsmigranten
VLAARDINGEN - ,,Zou het mogelijk zijn om bij ernstige overlast in te grijpen?’’. Dit was de noodkreet van een bewoner, uitgesproken voorafgaand aan de raadsvergadering vanavond. Het ging daarbij om het complex aan de Van Viandenstraat in de Westwijk, bestaande uit 48 koopwoningen, waarvan er 21 verhuurd worden. Dat gebeurt onder meer door uitzendbureaus en ‘huisjesmelkers’ (die ze weer verhuren aan uitzendbureaus), die er appartementen opkopen en ze dan verhuren aan arbeidsmigranten. Soms worden er meer personen ‘ingestopt’ dan verantwoord of veilig is.

De overige bewoners, particuliere eigenaren, zitten nu met veel overlast en blijkbaar geen controle en sturing door de uitzendbureaus als werkgever van de arbeidsmigranten. Drugsgebruik, overmatig alcoholgebruik (zelfs op de speelplekken van de kinderen in de buurt) en veel andere vormen van overlast. Zo is er dikwijls lawaai midden in de nacht van dronken en dikwijls agressieve arbeidsmigranten, barbecues op het balkon, urineren op de galerij en het gebruiken van de brandtrap. Kortom ‘het loopt meer dan de spuigaten uit’, aldus de bewoners. Aan overlast lijkt er van buitenaf weinig tot niets gedaan te worden en de politie laat zich volgens de bewoners, zelfs bij aanhoudende klachten, nauwelijks zien. De vertegenwoordigers van de uitzendbureaus geven vaak pas weken later een waarschuwing maar nog vaker gebeurt er niets.

Het bestuur van de Vereniging van Eigenaren (VvE) gaat regelmatig langs bij de doorgaans Poolse huurders als er klachten zijn, maar er heerst een taalbarrière want men kent doorgaans geen Nederlands of Engels. Het huishoudelijk regelement wordt nu in het Pools vertaald, sympathiek, maar daarmee lijkt het ‘de omgekeerde wereld’.

Een deel van de raad kende de verhalen al en verzocht om een plan van aanpak, zo snel mogelijk . De bewoners zelf zijn het meer dan zat en spraken tot de raad omdat in de vergadering wijzigingen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) besproken werden. Daarin ook de mogelijkheid voor de burgemeester om in te grijpen bij woonoverlast van huur- en koopwoningen.

,,Beste burgemeester, wij hopen dat u begrijpt dat wij niet meer weten wat wij moeten doen om ons flat leefbaar te houden’’, aldus de bewoners. ,,Voor ons bestuur is het niet meer te doen’’.