Tineke Ceelen reikt Geuzenpenning uit

05-03-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Tineke Ceelen, directeur van stichting Vluchteling, reikt woensdag 13 maart 2019 in de Grote Kerk in Vlaardingen de Geuzenpenning uit aan padre Alejandro Solalinde Guerra.

De Geuzenpenning, een initiatief van stichting Geuzenpenning, wordt toegekend als eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme. ,,Het is een eer dat ik de Geuzenpenning mag uitreiken aan padre Solalinde,’’ zegt Tineke Ceelen. ,,In weerwil van ernstige bedreigingen en een guur politiek klimaat voor vluchtelingen en migranten, blijft padre Solalinde stoïcijns staan voor de medemens in nood. Solalinde is daarmee een inspiratiebron en voorbeeld.” Padre Solalinde is op dinsdag 12 maart, een dag voor de uitreiking van de Geuzenpenning, al in Vlaardingen voor een persconferentie.

Tineke Ceelen is sinds 25 jaar werkzaam in de internationale hulpverlening. Zij werkte eerder voor Memisa, het Rode Kruis en de SNV Netherlands Development Organisation. Ceelen werd door het Rode Kruis uitgezonden naar Tibet, en door SNV naar Kameroen. Sinds 2003 is ze directeur van Stichting Vluchteling, een noodhulporganisatie die zich wereldwijd inzet voor hulp aan vluchtelingen en ontheemden. 

‘Broeders onderweg’

De Mexicaanse priester Alejandro Solalinde richtte in 2007 het opvanghuis Hermanos en el Camino op (Broeders Onderweg) in de Mexicaanse stad Ciudad Ixtepec. Padre Alejandro Solalinde (73) biedt hiermee een veilige plek aan migranten waar ze even op adem kunnen komen en terecht kunnen voor voedsel en onderdak, evenals medische en psychologische hulp en juridische begeleiding. 

Want dagelijks proberen wanhopige migranten de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten over te steken, op zoek naar een beter leven voor hen en hun familie. Het is een gevaarlijke reis die bovenop vrachttreinen of te voet wordt afgelegd. Onderweg lopen ze groot gevaar te worden mishandeld, beroofd, ontvoerd voor losgeld, verkracht of vermoord. Padre Solalinde kon dit niet langer aanzien en daarom zet hij zich al jaren in om hun lot te verbeteren.

Geuzenmaand

De maand maart staat in Vlaardingen in het teken van het Geuzenverleden. Via kunst en cultuur willen de initiatiefnemers van de Geuzenmaand het publiek meer bekendmaken met deze waarden, en hen inspireren en motiveren in hun dagelijks denken en handelen. De Geuzenmaand wordt georganiseerd vanuit de stichting Geuzenmaand. Kathleen Ferrier, voorzitter van stichting Geuzenpenning, vertelt op woensdag 6 maart bij de opening van de Geuzenmaand meer over padre Solalinde. De opening is in De Windwijzer op de Schiedamseweg 95 om 20.00 uur. Een overzicht van activiteiten, deelnemende partijen en achtergrondinformatie vindt u op www.geuzenmaand.nl.Gerelateerd