Toeristen komen voor de dominee en de dichter

12-05-2019 Nieuws Marijke Persijn

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Bozzano (Italië), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

Wie kent niet het mooie stadje La Roche- en-Ardenne met de ruïnes van het kasteel die er boven uit torenen? De Ourthe was in vroeger tijden behalve een rivier waarover goederen werden vervoerd met trekschuiten, ook een deel van de beveiliging. Stads- en kasteelmuren en rivier sloten op elkaar aan. De bewoners woonden beneden, maar in echt barre tijden mochten ze met hun hele hebben en houden naar boven naar het kasteel trekken om daar op de twee binnenplaatsen te verblijven tot de vijand was verdwenen. U kunt zich wel voorstellen dat het geen pretje is geweest om daar met zijn allen te bivakkeren. Mensen en dieren door elkaar. Er werd gegeten, gepraat en gedronken, gepoept en geplast. De edelen zaten in de wat hoger gelegen gebouwen. Daar waren zalen met heerlijk brandende vuren.

Het La Roche van nu trekt heel wat toeristen. Vaak zijn het mensen die op campings in de buurt staan of een gîte (vakantiehuis) huren. De hotelkamers blijken ook erg in trek te zijn. Weet U dat de opkomst van het toerisme in La Roche en omgeving vooral gestimuleerd is dankzij een Nederlandse dominee?!

Marie Adrien Perk was in dienst van de Waalse kerk in Nederland. Er werden diensten in het Frans gehouden en hij en zijn gezin beheersten deze taal goed. Helaas was zijn zoon, de dichter Jacques, niet gezond. Zijn vader nam de familie mee naar La Roche-en-Ardenne  in de hoop dat hij op zou knappen. Jacques was op en top romanticus en in Mathilde Thomas die hij in La Roche ontmoette, vond hij zijn muze. Hij schreef meer dan 100 op haar geïnspireerde sonnetten. De Sonnettenkrans kreeg de titel: Een Ideaal. Willem Kloos wist ze uit te geven.

Helaas sterft de 22-jarige Jacques op 1 november 1881 aan tuberculose. In herinnering aan zijn zoon schrijft Marie Adrien de eerste Nederlandstalige toeristengids over de Belgische Ardennen, met daarin een prominente plaats voor La Roche. Het gevolg was een grote toestroom van bezoekers uit ons kikkerlandje. In 1912 wordt er een gedenksteen opgericht met een tekst van vader Perk uit dankbaarheid voor wat hij voor La Roche heeft betekend. In 1933 wordt er een dichterlijk citaat van Jacques aan toegevoegd om ook de dichter te eren die La Roche zo romantisch heeft beschreven. Dit gebeurde in aanwezigheid van leden van de familie Perk en vertegenwoordigers uit de diplomatieke en consulaire wereld én uit die van de literatuur en het toerisme. Op 5 oktober 2019 wordt er opnieuw veel aandacht besteed aan Jacques Perk. Aanleiding zijn de vier liederen op gedichten van de dichter gecomponeerd door Peter Visser, componist uit Voorburg. Hij schreef de muziek voor ons Trio MaGMa. Het is de bedoeling dat het een groots gebeuren wordt met een wandeling naar de gedenksteen en een concert en receptie voor genodigden, onder wie de Nederlandse ambassadeur in België. Ook Peter en zijn vrouw worden uitgenodigd door de burgemeester van La Roche. Op 6 oktober geven we dit concert nogmaals, nu voor een breder publiek. Kaartjes hiervoor kunnen nu al worden gereserveerd. De zaal is beschikbaar gesteld door Hotel Floréal. We worden versterkt door de Schiedamse klavecinist Marco Kalkman en schilderes Daisy Hoste. De organisatie ligt bij de mensen van het BAM! Festival van La Roche. We hopen een heleboel Vlaardingers te zien. Het is zaak vroeg hotelkamers te reserveren als U wilt komen. Hotel Floréal is al volgeboekt.

Bonne Fête des Mamans,

Marijke Persijn.

 

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date