Van de kou op de berg naar eten op het strand

06-01-2019 Nieuws Marijke Bozzano

VLAARDINGEN – Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Bozzano (Italië)

Vandaag 6 januari is hier in Italië het feest van La Befana: de goede heks en ook de drie koningen en hiermee sluiten wij de feestdagen af. Die zijn voor ons wel heel bijzonder geweest. Zoals ik in mijn vorige column jullie heb verteld hadden wij voor de feestdagen een huis gehuurd in de bergen in het dorpje Acquetico. Op 23 december gingen Carlo en ik met een volgeladen auto er heen om alvast alles in huis klaar te maken voor de aankomst de andere dag van onze vrienden uit Nederland .

Het huis ziet er gezellig uit  bij aankomst staat er een schaal olijven en een fles olijfolie voor ons als welkom van de eigenaar. Hij weet niet dat wij onze eigen olie bij ons hebben, maar aardig bedoeld. Er is een groot terras met eethoek en BBQ en het heeft een uitzicht over een wijngaard. Aan de andere kant nog een terras met ligstoelen en uitzicht op de bergen met sneeuw op de toppen. Het weer is prachtig dus daar gaan we van genieten.

Eerste kerstdag kwamen ook onze dochter Simona en haar gezin. Wij hadden afgesproken om allemaal iets wits aan te trekken wat het heel feestelijk maakte ,en zo begonnen wij met een drankje op het zonterras om daarna aan tafel te gaan zo fijn allemaal samen. Nou ja, bijna allemaal: wij misten nog onze zoon Angelo, die pas de 28ste kon komen dus nog even geduld om bijna ons gezin bij elkaar te hebben. Helaas missen wij altijd er een paar maar dat heb je als je gezin in een ander land woont.

De dag verliep heel gezellig na het eten, de kadootjes uitpakken , en dan lekker ouderwets een spelletje Kezen en een potje kaarten; dat hoort toch een beetje bij Kerst.

De tweede Kerstdag naar het antiek dorpje Pieve di Teco met zijn gezellige winkeltjes om wat boodschappen te doen, en ‘s middags een wandeling, wat nodig was met al het eten.

We hebben nog één dag voor Angelo komt en besluiten om wat hoger de bergen in te gaan; die sneeuw trekt ons toch wel aan, en na een klein uurtje rijden waan je je in een heel andere, witte wereld. Langs de rotsen hangen ijspegels en de kou prikt in je gezicht, maar het is de moeite waard.

Als we later thuis komen en aan de warme kruidenwijn zitten praten we na hoe bijzonder het is zo’n verschil van tempratuur op korte afstand. Aan de kust is het namelijk gewoon nog ongeveer 17 graden. Daardoor besluiten wij om de zondag aan het strand te gaan eten, want dan is Angelo er ook.

Het is een rustig dorpje waar we logeren. Nou ja dat dachten wij, want tussen Kerst en Oud en Nieuw werd er gewoon gewerkt hier en zijn ze nog de olijvenoogst aan het binnen halen. Omdat het wat hoger lig en de tempratuur lager is zijn ook de olijven later rijp. Wij maken een wandeling wat meer naar boven en zien hoeveel wijngaarden daar ook zijn en eenmaal boven heb je een mooi uitzicht. Als je langs het dorp rijdt heb je geen idee hoe mooi het daar boven is; ik blijf me verbazen in deze omgeving.

De dagen gaan snel en voor we het weten is het Oudjaar, en dan is het weer tijd om alles in te pakken. We hebben prachtige en emotionele dagen beleefd in een veelzijdige omgeving.

Ik wens voor iedereen Geluk en Gezondheid en natuurlijk veel leesplezier in 2019!

Ciao !

MarijkeGerelateerd