Van miljoenentekort naar miljoenenoverschot: hoe kan dat?

08-11-2021 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN –Vorig jaar nog werd in Vlaardingen de noodklok geluid: er was een miljoenentekort en er moest fors bezuinigd worden! Vlaardingen kwam zelfs onder toezicht te staan van de Provincie Zuid Holland. Met veel moeite werden er allerlei bezuinigingen doorgevoerd en in september werd er een voorzichtige Begroting gepresenteerd. Met de hand op de knip, en via het inleveren van miljoenen aan subsidies door verschillende zorg- en welzijnsinstellingen, kon er weer wat hoopvoller naar de toekomst gekeken worden. Hoe snel de wereld verandert bleek uit een uitgebreid memo, inclusief financiële Voortgangsrapportage, afgelopen week. Vlaardingen heeft ‘ineens’ een overschot op de komende Begroting van ruim €15 miljoen. Hoe is dat mogelijk?

Eenmaal per jaar wordt er in Vlaardingen een Begroting gemaakt en tweemaal per jaar rapporteert het college aan de gemeenteraad hoe het ermee staat in een zogeheten Voortgangsrapportage; en ook welke financiële aanpassingen er gemaakt moeten, of kunnen worden. Tweemaal per jaar komt er ook een bericht van de Rijksoverheid over op hoeveel geld de gemeente kan rekenen, zo rond de maanden mei en september. En dan hebben we nog allerlei maatregelen waarbij gemeentes financieel worden ondersteund om deze ‘coronaperiode’ door te komen. Tenslotte werd veel van wat dit jaar begroot was niet uitgegeven, en dus overgehouden.

Afgelopen week bleek het effect op de Begroting in Vlaardingen van die maatregelen: een positief saldo in 2021 van €15.530.000 en voor volgend jaar een positief saldo van ruim €6,5 miljoen. De Algemene Reserve, een soort verplicht spaarpot waarmee risico’s en onverwachte tegenvallers worden afgedekt, groeit door naar boven de €70 miljoen in 2025 en (voor de echte ‘kenners’) met de solvabiliteit zit het ook wel goed: die komt in 2023 boven de 20 procent uit. Precies wat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseert. Maar zijn we als stad nu rijker en kunnen we daarom alsnog meer geld uitgeven of een aantal bezuinigingen intrekken? Dat dan ook weer niet.

De positieve Begroting hangt nog steeds vooral af van het vasthouden aan de geplande bezuinigingen, dat in het Herstelplan wordt beschreven. Daarnaast zijn veel meevallers incidenteel en kunnen dus niet aan structurele budgetten worden uitgegeven. Het college adviseert de raad daarom behoedzaam met de meevallers om te gaan. Op 10 en 11 november wordt in de gemeenteraad de Begroting behandeld. Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date