Van Volksbos naar Herinneringsbos

29-02-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Dat het tweede Volksbos aan de Zuidbuurt moet wijken voor de Blankenburgtunnel is zeker. In maart 2013 hebben honderden mensen zo’n 1700 bomen geplaatst als protest tegen de komst van de tunnel. Stichting Groeiend Verzet roept nu de oorspronkelijke planters van de bomen op om op zaterdag 5 maart een label aan ‘hun bomen’ te komen hangen.

,,Ondanks dat het zogenaamde Ontwerp Tracébesluit nog niet is ondertekend, wil Rijkswaterstaat (RWS) alvast ons tweede Volksbos in maart al gaan kappen’’, aldus woordvoerder Remi Poppe. ,,Het heeft veel weg van overijverige ambtelijke dadendrang. U begrijpt dat wij gewoon tegen die tunnelplannen blijven, maar we moeten ook realistisch zijn’’.

De Stichting Groeiend Verzet heeft in overleg met RWS ervoor gepleit dat de bomen gecompenseerd gaan worden door de aanplant (door RWS) van een soortgelijk bos als ‘herinneringsbos’ bij het tunneltracé. Uit respect voor al die bewoners die zich zo hebben ingezet voor hun woon- en leefgebied.

Remi Poppe: ,,Eén ding is duidelijk: de plannen zijn door het verzet van velen en de aanplant van het 2e Volksbos wel aangepast om het gebied minder te verzieken. Zo komt er geen snelweg tussen een twee meter hoge dijk op maaiveld, maar verdiept en overdekt’’.

Stichting Groeiend Verzet wil nu alle bomen van labels voorzien met zelf bedachte teksten. Het gaat dan om zelf bedachte en gemaakte labels, groot en klein. ,,Hoe meer labels per boom hoe beter’’, aldus Poppe. ,,We willen hiermee de eis van een Herinneringsbos extra benadrukken. Als de mensen daarnaast een klein boompje of stuikje zouden willen meenemen als ‘herinnering’ voor in de eigen tuin, omdat het bos met ons voorstel gecompenseerd gaat worden, kan dat ook. (neem wel eigen spa en tas mee)’’.

De manifestatie vindt plaats op zaterdag 5 maart, van 13-15 uur. Trek wel goede laarzen aan, want het gebied is zeer nat.Gerelateerd