Vandaag uitreiking Geuzenpenning

13-03-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Sinds 1946 is er elk jaar op 13 maart een herdenking van de executie van de eerste Geuzen. Op 13 maart werden vijftien Geuzen en drie leiders van de Amsterdamse Februaristaking ter dood gebracht door een vuurpeloton op der Waalsdorpervlakte.

 

Kranslegging

Nabestaanden, oud-verzetsstrijders, hoogwaardigheidsbekleders, scholieren en Alice Nkom en Michel Togué  , de ontvangers van de Geuzenpenning leggen vandaag  kransen op het Geuzengraf op begraafplaats Emaus in Vlaardingen. De herdenking en kranslegging aldaar beginnen om 13.00 uur. In het Geuzengraf liggen zes van de vijftien Geuzen begraven, die zijn geëxecuteerd op 13 maart 1941: Jan Kijne, Ary Kop, Jacob van der Ende, Johannes Smit, Reijer Bastiaan van der Borden en Nicolaas Arie van der Burg.

 

Tocht van Vrede en Vrijheid naar Markt

De kranslegging wordt gevolgd door de Tocht van Vrede en Vrijheid van begraafplaats Emaus naar het Geuzenmonument op de Markt, waar ook een moment van herdenking is om ongeveer 14.00 uur. Na de plechtigheid op de Markt wordt de Geuzenpenning uitgereikt door Boris Dittrich in de Grote Kerk.Gerelateerd