Varen in een robijnen boot

02-09-2018 Nieuws Marijke Persijn

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Bozzano (Italië), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

Op zondag 2 september zijn Eric en ik in ons vaderland en dit keer op een boot! Prachtig symbolisch, want op die dag  vieren we dat we 40 jaar geleden samen in het huwelijksbootje stapten.

Na ons geslaagde Zomerconcert in Durbuy heb ik heerlijk de tijd gehad om me voor te bereiden op ons komende huwelijksfeest. ( Ik ontdekte dat ex-Vlaardinger Ren de Vree opnieuw  een stukje over ons Trio MaGMa, het concert in Durbuy  en ons  komende Herfstconcert heeft geplaatst in zijn Waals Weekblad. Wat een geweldige steun!)

40 jaar = Robijnen Bruiloft. Het betekent dat we duizenden foto´s bekeken hebben van de achter ons liggende 65 jaren. Fijn dat iedereen meestal vrolijk poseert, want daar word je blij van als je terugkijkt. Eric heeft een presentatie gemaakt met muziek er onder, die we af kunnen laten spelen op de laptop. Ikzelf maak allerlei platen die ik wil laten afdrukken op A3, zodat ze in de Kamashibaï (verteltheater)  passen. Gelukkig is onze dochter Mara ceremoniemeester en neemt ze ons veel werk uit handen. Zij was hier half augustus met haar zoontje Leonidas en hondje Sisi  (Herinnert U zich nog het Kamashibaï-verhaal “Sisi in de Herfst”?) om samen de verjaardag van Eric te vieren en meteen één en ander door te praten. Onze stoere Waals kat Boeffie, die nooit bang is voor welke andere hond of kat ook, is dit keer als de dood! Sisi is jong, beweeglijk en stuift elk moment op hem af …

Natuurlijk hebben we leuke en gezellige dingen gedaan, zoals een taart maken voor opa Eric, een bezoek aan de grotten van Hotton en uit eten in La Roche. En mijn conditie is beslist opgekrikt door alle tennis-, verstop- en tikspelletjes met mijn kleinzoon.  Wat ons programma voor 2 september betreft: de gasten zullen een door ons zelf ontworpen “Buffet Ourthe” voorgeschoteld krijgen tijdens de vaartocht. We hebben voor alle gasten een “placemat” gemaakt met ieders foto er op en op de achterkant een cryptische tekst. Zelfs mijn oudste vrienden van voor en tijdens de kleuterschool, zullen aanwezig zijn: Dick van der Pijl en Iñez Schut!

Eric en ik repeteren nu regelmatig op een paar Folksongs. Als we onze vrienden en familie welkom heten aan boord, zullen we hen met muziek ontvangen. We zullen de boottocht op verzoek van onze dochter eindigen met het zingen van “Kisses sweeter than wine”, een nummer van Peter, Paul and Mary.  Even terug naar de goede oude tijd, waarin we een zang-gitaar-duo vormden. Eric en ik kijken enorm uit naar deze dag en we verheugen ons op de bijdragen van onze familie en vrienden. We weten niet wat ze gaan doen, maar wel dat er heel wat aanbod is.

Met onze Belgische vrienden  zullen we half september  onze 40-jarige bruiloft in een heel gezellig hotel in de buurt vieren. Al sinds we hier wonen, kijken we geboeid naar “Les Tilleuls”, dat ’s avonds prachtig verlicht op een heuvel verderop ligt te stralen. Na al die jaren zijn we er dan eindelijk geweest om er te gaan “proef-eten”.  Het blijkt een mooi gebouw te zijn met kleurig beschilderde wanden. Ze verstrekken maaltijden  aan hun hotelgasten, maar we mochten aanschuiven in het weekend.  Iedereen eet hetzelfde menu. Nu, daar was niets op tegen. Alles zag er mooi uit en smaakte heerlijk. Ik ben gek op vers fruit, maar dit was zo’n groot glas vol, dat ik het niet eens op kreeg. Gelukkig kunnen we wel wat wensen uiten t.a.v. ons feestdiner. Onze gasten zijn oude bekenden van de kok en eigenaar en hij weet dat zij niet alles meer mogen nuttigen. Ook op dit diner en gezellig samenzijn  verheugen we ons ook heel erg. 

En verder werden we hier weer verrast door allerlei dieren: moeder bever met 2 kleintjes die we vrijwel elke avond zien; mama ree met 2 jongen; een ijsvogel met dat prachtige blauw op zijn rug; 6 zwijnen aan de overkant van de Ourthe, waarvan de jongen met elkaar aan het stoeien waren. Onze perenboom hangt ondanks de enorme droogte van de afgelopen maanden vol (stoof)peren en ik heb de eerste lading geplukt, geschild,  gekookt en gegeten. Een soort voorproefje voor de herfst.

A la prochaine,

Marijke

Gerelateerd