Varend corso niet meer langs de buren

18-01-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN/MAASSLUIS – In november werd de wens al uitgesproken maar met de vaststelling van de route is het inmiddels zeker: het Varend Corso 2017 zal niet langs Maassluis varen. Vlaardingen ontbreekt echter niet op de route. De eerste dag, vrijdag 4 augustus, zal de stoet boten heen en weer varen tussen Schipluiden, Vlaardingen en Delft. In Maassluis zijn ze nu boos.

Dit jaar is het de twintigste editie van het evenement met tientallen boten die versierd met bloemen en planten door de sloten en riviertjes van de regio Westland trekken. Het Varend Corso duurt traditiegetrouw drie dagen in het eerste weekend van augustus. De organisatie wil dieper Den Haag in varen en ook Scheveningen aan doen. Daarmee komt een langgekoesterde wens uit. Dat betekent dat sommige delen van de route vervallen. De huidige lengte van 75 kilometer wordt wel behouden.

,,Maassluis is de stad die al jarenlang een trouwe supporter is van het Varend Corso, zowel financieel als met een eigen boot’’, aldus de reactie van het college van B&W van Maassluis. ,,Bij de afgelopen editie won de gemeente Maassluis met haar zeilende Westlander de eerste prijs met ‘de pakjesboot van Sinterklaas’. Met het Meezingspektakel heeft Maassluis bovendien het grootste ‘walevenement’ van het Varend Corso in huis: het Meezingspektakel dat eveneens duizenden mensen trekt. Vorig jaar was het een prachtige belevenis om al die mensen te zien meezingen met de  Tranentrekkers uit Hoek van Holland, de Vlaardingse Smarties en het Waterwegkoor uit Maassluis’’.

Het Maassluisse college vindt het onbegrijpelijk dat het Varend Corso voor minstens twee jaar Maassluis niet zal aandoen, ondanks een indringend gesprek van burgemeester Haan met het bestuur van het Varend Corso. Een jarenlange traditie dreigt nu te worden doorbroken.

,,Maassluis kan en mag dit jaar niet ontbreken in de route, het Varend Corso zou niet meer compleet zijn’’, vervolgt het college. ,,Het Varend Corso zou zich ernstig tekort doen als het publiek de kans wordt ontnomen om in Maassluis te genieten van dit prachtige spektakel’’. 


Gerelateerd