VIDV: Assisted Dying

30-10-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Iedere week op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Marijke Bozzano (Italië) Cora Vlug (Verenigde Staten), Wilma Hollander (Griekenland) en vandaag met Geert van Mil (Canada). 

De vraag vandaag is : mogen wij zelf ons leven eindigen als wij ernstig ziek zijn met geen kans op enige beterschap? Of is dit nog gekwalificeerd als zelfmoord? Ook als het is gedaan met de hulp van een geneeskundige die beweert dat er geen enkele kans is voor genezing? Wel dit zijn al drie vragen en waarschijnlijk heeft iedereen zelf ook een paar belangrijke vragen in gedachten.

Het gaat er nu niet om of ik er voor of tegen ben en mijn mening er over is zoals voor iedereen erg persoonlijk. Toch is het tegenwoordig dikwijls besproken door dokters, de regering en iedereen die erg ziek is en altijd veel pijn heeft en nooit meer gezond zal worden. 

Ik weet niet precies hoe het is in Nederland,wel wat over gehoord en gelezen dat het wettelijk is toegestaan, maar jullie weten meer  over dit onderwerp dan ik. Dus gaan wij even kijken hoe het er bij staat hier in Canada. Onze officiele naam die de regering gebruikt is 'Assisted Dying'. en de regering is zo lekker bij de hand en noemt het niet 'assisted suicide', ook als met de hulp van een dokter want zelfmoord is tegen de nationale wetten. Elke provincie kan ook hun eigen wetjes maken en in Quebec is het al wettelijk toegestaan sinds 5 Juni 2014. Voor elke plaatselijke regering schijnt het wel moeilijk te zijn om er een juiste beslissing over te maken. 

Nu even zien wat er 'tegen' is: Het eerste denk ik wel dat de meeste mensen dit toch nog als zelfmoord zien en dat is tegen de wet en voor velen tegen hun godsdienstig geloof. Persoonlijk denk ik zo ook wel iets omdat ik katholiek opgevoed ben. Als men katholiek is en zelfmoord pleegt, gaat men direct naar de hel (moet je wel even over denken). Van de USA Conferentie van Katholieke Bischoppen in 12 Sept 1991 komt dit bericht: (gedeeltelijke vertaling). ‘We hebben een morele verplichting om voor leven en gezondheid van ieder en allen te zorgen. Wij mogen nooit van plan zijn om een ander zijn dood te veroorzaken of de dood van een onschuldig slachtoffer of jezelf veroorzaken.’ En zij vragen alle katholieken en alle mensen van goede wil om elk voorstel van 'assisted dying' te verwerpen. Volgens mij is dit bericht wel verouderd en ik weet niet precies hoe ze er nu over denken. Het verlaagt de waarde van ons leven. 

Nu ook even naar de dokter kijken: Het gaat tegen de eed van het beroep die zij afgelegd hebben.De dokter moet alles in zijn bekwaamheid doen om menselijk lijden op elke mogelijke manier te stoppen of te verminderen. En dan is er de beslissing om de kans van ‘geen beterschap’ die te vroeg gemaakt is. 

Ook nog even kijken wat er 'voor' is: Het belangrijkste punt is wel, de patienten die doodziek zijn, veel pijn lijden en geen kans op beterschap hebben. Ik heb mensen gekend die elke morgen wakker worden en zo teleurgesteld zijn dat zij nog leven en niet in hun slaap overleden zijn. Ik heb geen idee hoe erg dat moet zijn voor zulke mensen, om maar een gedachte over te hebben: er moet een einde komen aan mijn pijn en lijden en alle narigheden van een ongeneeslijke ziekte. 

Zullen wij daar in toegeven of niet, hier gaat het weer tamelijk persoonlijk worden. Weer eens terug naar de dokter: De eed van morele verplichting om  pijn lijden te stoppen en/of te verminderen bedoelt dat ook letterlijk : als men dood is, heeft men geen pijn meer en heeft de dokter zijn werk gedaan? Wel een gibberige afrol!! Jack Kevorkian van de Hemlock Society krijgt veel vragen voor hulp om hun leven te beeindigen, zij die alle kwaliteit in leven verloren hebben en hopen op de garantie van het recht te krijgen van de ‘European Declaration of Human Rights’ voor het recht om niet gedwongen te zijn om te blijven lijden. Het zou een misdaad zijn om iemand in't leven te houden terwijl hij in goede geest en verstand niet meer wil leven. 

Wij worden allemaal oud en wij sterven als de tijd komt. Maar met alle moderne medicijnen en wetenschap leven wij langer en met gevolg dikwijls veel geestelijk en lichamelijk erg gaan sukkelen. Terwijl vroeger mensen eerder stierven van een natuurlijke dood. Nu moeten wij even naar de kosten kijken. Hoeveel geld is er nodig om al die oudjes nog een poosje in het leven te houden? Kan best wel een groot probleem worden. Ik kan er nog lang over door gaan maar mijn verhaal wordt dan toch te lang. En ik zie het toch nog erg persoonlijk. Zo hebben we weer wat om over na te denken dit weekend. 

Dit is weer een kijkje in het leven van een 'Vlaardinger In Den Vreemde'. Tot over 4 weken en tot schrijfs van Geert van Mil.