VIDV: Eten wat de pot schaft

19-02-2017 Nieuws Geert van Mil

VLAARDINGEN/TORONTO - Iedere week op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Marijke Bozzano (Italië) Cora Vlug (Verenigde Staten), Wilma Hollander (Griekenland) en vandaag met Geert van Mil (Canada).  

Hoe belangrijk is een goede maaltijd ? Iedereen heeft het nodig om in leven te blijven. Vroeger bij ons thuis op de boerderij was mijn moeder de baas in huis en zij kon goed koken voor papa en 9 kinderen en ook wat knechten en meisjes die in huis werkten. Dat was een heel gedoe elke dag. Wij kregen altijd te horen : "Eten wat de pot schaft" en "geen pudding tot je stamppot op is". Nu kregen wij dikwijls gruttenpap met grote klonten er in en wij kinderen waren daar heel niet zo enthousiast over. Wat een getob was dat om dat door onze keel te krijgen en ook die boterhammen met  boter en dikke lappen gerookte spek.

Wat ik wel lekker vond was "kaantjes" op de boterham. Voor degenen die niet weten wat dat is: Het is een residu van het uitbakken van varkens spek voor het verkrijgen van reuzel dat gebruikt werd voor koken, braden en bakken: dit was gewoon echt 'vet'. En kaantjes waren de kruimels en kleine stukjes vlees die heerlijk gebraden zijn voor broodbeleg. Na mijn jonge jaren op de boerderij aan de Kethelweg heb ik dit nooit meer gegeten.

Dat was toen en nu 50 à 60 jaar later krijgen wij wel een nieuwe en betere zicht op wat we wel of niet moeten eten. Nu mogen wij niet meer zo veel zout of suiker gebruiken want dit is helemaal niet goed voor de lijn en we worden veel te zwaar. Dit gebeurde over het algemeen na de Tweede Wereldoorlog. We begonnen toen veel voedsel te bereiden in fabrieken en om het lekker te maken moest men er veel zout en suiker aan toevoegen. Kant en klare maaltijden waren zo gemakkelijk en er was weer geld zat, met meestal vader en moeder die beiden naar het werk gingen.

Veel mensen worden nu 'vegetariër', die geen vleesproducten gebruiken en dan zijn er die 'vegan' zijn, die alleen maar plantaardige producten eten en dat betekend ook geen melk, eieren of vis. Wel natuurlijk veel gezonder en omdat wij veel aan de computer zitten mogen we niet vergeten om lichamelijk in goede staat te blijven dus af en toe naar de gym gaan of een flink stuk lopen of rennen en een goede voetbalwedstrijd of naar het zwembad om een paar rondjes in het water je armen en benen heen en weer te slaan.

Kijk eens op het etiket van al de coca-colas en limonades en snoepgoed hoeveel suiker daar in zit. Het is veel beter om een paar glazen water te drinken elke dag. Wel dit  ziet er allemaal prachtig mooi uit zo, maar ik blijf toch bij "eten wat de pot schaft". Geef mij maar een lekkere gehaktbal of een goed stuk vlees of een harinkie of een uitsmijter voor lunch en dan ben ik weer erg tevreden. Ik zal ooit wel eens wat dieper onderzoeken wat goed en slecht voor ons is want het is zeker erg belangrijk om dat te weten.

Tot over 4 weken en tot schrijfs.

Geert van Mil.

 

Gerelateerd