VIDV: Hoe is het weer vandaag ?

07-08-2016 Nieuws Geert van Mil

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Marijke Bozzano (Italië) Cora Vlug (Verenigde Staten), Wilma Hollander (Griekenland) en vandaag met Geert van Mil (Canada).

Hoe is het weer vandaag ? Nou dit is een vraag die iedereen altijd stelt. Soms om gek van te worden. Je hoeft maar uit  het raam te kijken en je kunt zien wat de temperatuur buiten is. Zon, regen, sneeuw, hagel of gewoon bewolkt. Global warming is toch wel een probleem tegenwoordig waar de hele wereld het hoofd over breekt. Het ijs op de Noordpool en waarschijnlijk ook op de Zuidpool is druk bezig met te smelten, van grote ijsbergen breken met veel regelmatigheid stukken af. Zelfs in Nederland moeten alle ingenieurs wel even gaan denken om alle dijken een beetje hoger te maken voordat het water er overheen begint te stromen. Zeker hebben jullie soms ook moeite om het droog te houden in Vlaardingen. Wij kunnen niet allemaal op de Korte Dijk en op de Hoogstraat wonen. Maar ja ik ben er ver weg vandaan en ook wij in Canada hebben zoals overal onze eigen problemen. Wij hebben al vele jaren hele buitengewone temperaturen het hele jaar door. Zomer en winter.

Nu direct komt de stad Ford MacMurray in Alberta in mijn gedachten waar het in het voorjaar zo heet en droog was; zij hadden een bosbrand die ongeveer zeven weken duurde voordat men het onder controle kreeg. De hele stad van 90.000 inwoners moest geëvacueerd worden en een kwart gedeelte van de stad stond in brand. Dat is zeker niet normaal ! En nou twee maanden later zijn de meeste mensen weer thuis en een beetje normaal te leven en geloof het maar of niet :het begint te regenen, grote buien elke dag, water overal,  de kelders vol en zelfs water in de huiskamer. Waar was het water toen alles in de brand stond ? Het schijnt wel dat op het ogenblik in Canada en de USA de helft van het land in brand staat en de andere helft staat onder water. Dan vraag men zich af : is dit normaal ? Zeer zeker niet !Toch wel goed dat de meeste mensen voor zichzelf kunnen zorgen, dat gaat allemaal best.

Sinds ik opgegroeid ben op het platteland werk ik graag in mijn moestuin. Ook hier hebben we de tuinslang bijna elke dag nodig. Achter ons huis is er vrijwel geen grondwater meer, onze buurman heeft een vijver gegraven voor vissen en die is zo ongeveer 2 meter diep en ik kan geen druppel water vinden. Met al dat wateren in de tuin blijft de grond alleen aan de oppervlakte vochtig, en er is geen water dieper in de grond met gevolg dat de wortels van alle planten niet ver naar beneden gaan om genoeg voedsel te krijgen. Dus extra werk om de grond los te houden en op die manier de grond iets natter te maken. Ook de zaden in de grond bedek ik met een jutte zak en op die manier houd ik ze vochtig.  Wanneer de plantjes beginnen op te groeien moet ik ze goed in de gaten houden dat ze onder de hete zon niet verbranden. Ik ben zo wel menig plantje kwijt geraakt. Zo zie je maar: alles heeft water nodig. In de stad, zoals in vele andere steden geldt er sinds 12 juli een "water conserving" advies. Dat betekent : Geen water op je grasveld en niet je auto wassen, zulke dingen ! Dus zo weinig mogelijk water gebruiken.

Vroeger was het eigenlijk ook vaak niet anders. Hier is een stukje uit de krant "The Toronto Daily Star" van de zomer in 1936: Van 8 Juli tot 15 Juli  1936 waren meer dan 250 mensen omgekomen van een hittegolf. De temperatuur bereikte 40.5 C en brak de recordhoogte van 18 jaar daarvoor. De krant vertelde dat het fruit begon te bakken aan de bomen en men kon een eitje op het asfalt maken. Misschien lijkt het wel wat overdreven maar de krant liegt niet. De meeste overledenen waren oude van dagen en kinderen. Elders in Ontario waren meer dan 200 mensen van de hitte omgekomen. Daarom vraag ik iedereen: Hoe is het weer bij jullie ? Want je weet maar nooit wat er gaat gebeuren en het weerbericht is nou ook niet altijd precies. Toch heb ik nu niet veel te klagen, mopperen doe ik wel weer wanneer wij onze lange koude winter ingaan. Zo is het leven voor een 'Vlaardinger In Den Vreemde' tijdens een heerlijke zomermaand.

Tot over4 weken en tot schrijfs maar weer.

Geert van Mil.

Gerelateerd