VIDV: Struis is Struis

27-08-2017 Nieuws Cora Vlug

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Wilma Hollander (Griekenland) Marijke Bozzano (Italië) en vandaag Cora Vlug (Verenigde Staten).

Terwijl ik dit verhaal op 'papier' zet, kijk ik om de minuut nerveus naar buiten. Hoor ik daar de postbode in z'n karretje aankomen? Vol verlangen wacht ik op een dikke envelop met de eerste druk van het nieuwe Nederlandse kinderboek van schrijfster Pauline Coenen. Ik heb de illustraties getekend en ben echt heel benieuwd naar het uiteindelijke tastbare resultaat. Dit is het tweede boek waar we samen aan gewerkt hebben. Pauline in Nederland en ik in de USA. De samenwerking gaat uitstekend op zo'n grote afstand. Soms text ik haar uit haar slaap en regelmatig is zij de eerste die ik 's morgens op m'n mobieltje heb. De envelop had hier al moeten zijn, maar dat is niets nieuws, dat de post er langer over doet dan de mijnheer of mevrouw achter het loket belooft. Intussen zit ik te denken over hoe we elkaar gevonden hebben. Eigenlijk is het begonnen met onze andere 'Vlaardinger In Den Vreemde' in Griekenland, Wilma Hollander. Wilma heeft 8 romans geschreven. Haar eerste boek werd uitgegeven in 2008, "Onder de Griekse Zon". Anno 2017 is ze bezig met haar negende roman, bij uitgever Harper Collins Holland. Dit gaat een serie van 3 romans worden, genaamd "De Rozen van Beekbrugge". Meer hierover kun je vinden op haar website wilmahollander.nl

Wilma hoorde dat schrijfster Hermien Stok een illustrator zocht voor een Sinterklaas verhaaltje. Hermien Stok is bekend vanwege haar schattige en spannende kinderboeken met avonturen van de Benner Sennen hond genaamd Benno, waarvan er alweer 5 verschenen zijn. Niet alleen als leesboek, maar ook als luisterboek en speciale dyslexie uitgaven. Ze schreef in de zomermaanden van 2008 columns over haar leven in Slowakije, in de online editie van Libelle. Daaruit is ook een boek ontstaan. In 2015 creëerde ze een verhaaltje voor een Sinterklaasbundel, met verhalen van 17 schrijvers en illustrators, die hier belangeloos aan mee werkten. Deze bundel is uitgegeven door "Mira Loves Books". De opbrengst is gedoneerd aan de Stichting "Het Vergeten Kind". Op aanraden van Wilma heeft Hermien contact met mij opgenomen en zo had ik mijn eerste illustratie opdracht. Illustraties bij het verhaal van Josefien. Bovenaan haar Sinterklaas verlanglijstje staat een hondje, maar zou ze die ooit krijgen?? En zo waren onverwacht mijn eerste stapjes gezet als illustrator.

Pauline Coenen had al lange tijd een kinderverhaal in haar gedachten. Ze heeft eindelijk de stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht met Uitgeverij Mira Loves Books van Raymond Zachariasse. Een lief en leerzaam verhaal over een muisje. Pauline had zelf wat tekeningen gemaakt en tekst en tekeningen naar de uitgever/vormgever gestuurd. Bij het zien van de tekeningen bedacht Raymond dat dit beter kan. Hij gaf Pauline de tip om contact met mij op te nemen. En zo is het gekomen.

Ons eerste kinderboekje "Muis is Muis" is uitgekomen in 2016. Het is het verhaaltje over een muis die niet tevreden is met zichzelf. Na het lenen van een slurf van de olifant, veren van de pauw, manen van een leeuw en de witte bles van een koe, kijkt hij naar zijn spiegeling in een plas regenwater. Dit is toch ook niet wat hij wil. De moraal van het verhaal: Wees tevreden met wie je bent. Een leuk en leerzaam avontuur. Ik vind het ook zo leuk dat Nederlanders hier in de USA het boekje hebben gekocht om voor te lezen aan hun kinderen of kleinkinderen, om de Nederlandse taal levend te houden in het gezin.

Maar Pauline heeft nog meer verhalen voor kinderen in haar hoofd. Juli 2016 zijn we voorzichtig van start gegaan met ons tweede boek. Na het lezen van het verhaal van de Struisvogel ben ik eerst wat schetsen gaan produceren. Het is goed dat we tegenwoordig geen luchtpostbrieven meer hoeven te versturen. Dan was het een 10 jaren plan geworden. Er zijn heel wat berichtjes, foto's van tekeningen en ideeën heen en weer gestuurd. Altijd weer spannend wat Pauline vindt van mijn uitbeelding van haar verhaal. Het is net als een boek wat wordt verfilmd. Het kan helemaal zijn zoals je je had voorgesteld,maar het kan ook zwaar tegen vallen. Gelukkig is Pauline bij elke nieuwe tekening super enthousiast. Af en toe een kleine wijziging, maar dat was meer uitzondering dan regel. We zitten gelukkig op één lijn en hebben blijkbaar dezelfde artistieke gedachten hoe het geheel eruit moet komen te zien.

Nu zijn we een jaar verder en zit ik vol ongeduld te wachten tot ik de eerste bladzijde om kan slaan van "Struis is Struis". De postbode is natuurlijk later dan gewoonlijk. Het is vakantietijd. De brievenbus staat aan de straatkant. Ik kan het zien vanuit het kamerraam. De buurvrouw heeft te versturen post in haar brievenbus gedaan. Het rode vlaggetje aan haar brievenbus staat omhoog. Dat is een teken voor de postbode dat hij deze post mee moet nemen naar het postkantoor voor verzending. Wanneer hij deze post uit de brievenbus heeft gehaald, gaat het vlaggetje naar beneden en doet hij de bezorgpost er in. Het rode vlaggetje bij de buren staat nog steeds rechtop en dat zegt mij dat er ook nog niets in mijn brievenbus ligt, de postbode is nog niet geweest. Nog even geduld dan maar. Na vele uren en uren tekenen is het bijna zover. Eindelijk het boek in m'n handen, m'n neus er in en m'n ogen de kost geven. De avonturen van, de naam zegt het al, een eigenwijze struisvogel. Ook hij komt veel dieren tegen en ook dit is een boek met een boodschap. Meer vertel ik er niet over. Ik hoop dat iedereen het koopt en zal genieten van de prenten en het verhaal. Het boek wordt uitgegeven door Filou Books en zal hoogstwaarschijnlijk eind September 2017 te bestellen zijn en in de boekenwinkels en bibliotheken liggen. Er komen feestelijke aankondigingen, als het zover is op de openbare Facebook pagina's van Pauline Coenen auteur en mijn cora-art. Pauline en ik zijn ieder geval super enthousiast over het eindresultaat en hopelijk mama's , papa's, oma's en opa's net zo. En de kinderen natuurlijk!!

Nu de postbode nog...

De post liet nog 3 extra dagen op zich wachten, maar uiteindelijk is Struis gearriveerd in de USA. Ik wil niet opscheppen, maar doe het lekker toch even: Wat een prachtig boek!! Mooie vrolijke, harde kaft. 34 Dikke bladzijden in A4 formaat met duidelijke tekst en kleurrijke tekeningen. Een super leuk verhaal met een boodschap. Voor kinderen van 2 tot 8 jaar. Leuk om voor te lezen, terwijl de kinderen de tekeningen kunnen bekijken. Kortom een 'must have' voor mama's en papa's, oma's en opa's, juffen en tantes, ooms en iedereen die graag voorleest aan kinderen. En niet te vergeten voor Vlaardingers (en ver daarbuiten) in den Vreemde. Nu hoop ik dat ik hiermee vele mensen nieuwsgierig heb gemaakt naar "Struis is Struis" en binnenkort met hun eigen neus in dit boek zitten.

Namens Pauline, Struis en mezelf alvast super bedankt voor het kopen. ;)

Cora Vlug
 

Gerelateerd