VIDV: Toen was geluk heel gewoon

01-05-2016 Nieuws Marijke Bozzano

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Cora Vlug (Verenigde Staten), Geert van Mil (Canada), Wilma Hollander (Griekenland) en vandaag Marijke Bozzano vanuit Italië.

De afgelopen weken hebben wij weer veel leuke momenten meegemaakt hier in Italië. Eén daarvan was afgelopen zondag; er was in Imperia een bijeenkomst van een ‘Club Fiat 500’. Wij gingen al vroeg op pad want bij dit soort gelegenheden is het supergezellig en er is van alles te zien, inclusief een antiekmarkt, terrasjes en muziek. Maar waar we voor gingen waren natuurlijk al die geweldige oude auto’s, allemaal mooi opgepoetst en in alle kleuren.

Mijn gedachten gingen terug naar Vlaardingen in de jaren ‘60 ,om precies te zijn 1967. Ik was 14 jaar en woonde in de Cornelis Houtmanstraat. Eén van mijn broers, Wim die ruim 3 jaar ouder is dan ik, werkte bij een autogarage in de Van Leyden Gaelstraat met een aantal van zijn vrienden. Ik trok veel met hem en zijn vrienden op, onze andere broers waren ouder ,en die groep vrienden  reden allemaal op een brommer van het merk Puch met zo’n stuur dat je helemaal rechtop zat. Maar toen die jongens 18 werden gingen zij hun rijbewijs halen, wat zeker sneller ging en goedkoper was dan nu .

Zodra er één zijn rijbewijs haalde werd de Puch snel ingeruild en kochten zij een oud Fiat 500 knapte ze deze samen op, en op zaterdagmiddag verzamelde iedereen zich bij ons in de straat om dan achter elkaar een ritje te maken naar Hoek van Holland. Er werd vaak uren aan de Fiats gesleuteld want er mankeerde altijd wel iets aan een van de auto’s , en dan zaten mijn vriendinnen en ik op de stoep met ons radiootje de Top 40 te luisteren. Het was eigenlijk bij ons in de straat altijd gezellig druk iedereen speelde buiten en de ouders zaten vaak bij elkaar koffie te drinken. Ja toen was geluk heel gewoon !

Het is echt leuk om na ruim 48 jaar nog steeds die schattige auto’s te zien rijden en we hebben er echt van genoten. Deze week voelde ik mijn Vlaardingse hart wel sneller kloppen , met de beelden van Koningsdag via de zender BVN; dan ben ik best trots op mijn vaderland !

Ik wens iedereen nog een fijn Bevrijdingsfeest en tot de volgende keer !

Ciao,

Marijke

 

Gerelateerd