VIDV: We herstellen langzaam van de branden

12-06-2016 Nieuws Geert van Mil

VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Marijke Bozzano (Italië) Cora Vlug (Verenigde Staten), Wilma Hollander (Griekenland) en vandaag met Geert van Mil (Canada).


Hallo Vlaardingers !

Verleden maand had ik uitvoerig verteld over de grote bosbrand en dacht ik dat ik het laatste daarover wel gezegd had. Het spreekwoord "alles is groter in Amerika" was echter van toepassing. Nu is het ongeveer een maand geleden dat de branden begonnen waren, met alle narigheid van dien en het brand nog steeds. Er is nu zo’n 600.000 hectare bos verbrand maar het goede nieuws is dat het gebied en daarmee de brand voor 70% onder controle is.

Ver genoeg weg nu van steden en dorpen en industrieën, dus nu zijn het ‘alleen bomen’ die verbranden. En dat is gelukt met de hulp van 2800 brandweermannen, inclusief 300 van Zuid-Afrika en 41 van Mexico. Verder kwamen van alle andere provincies van Canada en de USA deze fijne mensen, waar ze ook maar gemist konden worden. Zeer zeker een groot en ondankbaar karwei met ogenschijnlijk haast geen einde in zicht. Op 7 Juni waren er nog 23 brandhaarden in de Canadese provincie Alberta en ook meer dan een handvol in het noorden van alle Canadese  provincies.

Hoe het gaat met de mensen van het zwaar getroffen stadje Fort McMurray ? Daar kregen 90.000  mensen niet meer dan een half uur om te pakken wat je kon en weg te wezen voor dat de brand de stad in zijn greep kreeg. De meeste mensen gingen alleen met de kleren die men aan had en men had geluk  als er een volle tank benzine in de wagen zat: gauw rijden, zo snel mogelijk weg! Het duurde niet lang tot 20% van de stad in brand stond, maar gelukkig kon de rest gespaard worden.

Moet je wel even voorstellen: 90.000 extra mensen naar Edmonton en omgeving die haast allemaal kwamen zonder tandenborstel en niks meer dan dat. Allemaal zochten ze een plaats om te eten, te wassen, te slapen en een plek om voor voor de kinderen en ouders te zorgen. Dat ging allemaal goed met veel hulp van het Rode Kruis en veel vrijwilligers en met veel financiële ondersteuning voor de nodige alledaagse benodigdheden. Het is uiteindelijk heel goed gegaan. Het Rode Kruis heeft  125 miljoen dollar bij elkaar gebracht en verschillende regeringen vullen dit aan met gulle giften. Bedankt allemaal daarvoor !

Op 1 Juni begon de nieuwe periode van het herbouwen van de stad. Na veel werk en reparaties aan gas, elektriciteit, water, riolering, telefoon- en internetverbindingen gingen families weer langzaam aan naar huis. (Denk eens in, als je de koelkast of vrieskast open trekt en alles is bedorven, smerig hoor!!) Kruideniers, winkels en restaurants  moesten alles weg doen omdat alles bedorven was. Maar alles komt toch weer op gang : winkels, scholen, kerken, vliegveld en de regeringsgebouwen, het leven op straat en alles wat erbij hoort. Hoewle de narigheid voorbij leek brak op 7 Juni ’s ochtends brand uit in een flatgebouw van vier etages en dat werd totaal verwoest. Gelukkig geen slachtoffers gevallen. Ze weten nog niet hoe het ontstaan is, misschien een lekke gaspijp of elektriciteit storing.

Veel mensen die terug wilden keren hadden  geen huis en veel aangetaste huizen mochten niet betreden worden vanwege onveilige situaties. Verder is iedereen nog aan de "boil water advisory"; dat betekent dat al het water voor het drinken en voor het bereiden van eten moet gekookt worden om bacteriën te bestrijden.

De hele omgeving word goed in de gaten gehouden want na zo'n brand met al dat bluswater en as zit de grond vol met chemicaliën die niet erg goed voor ons zijn en het grondwater kan besmet zijn met giftige stoffen. Zo zie je dat als de brand geblust is, niet alles onmiddellijk is zoals het eerder was. Volgens de burgermeester van Fort McMurray zijn enkele buurten zo vervuild dat ze waarschijnlijk nooit meer worden herbouwd. Laat nu de verzekeringen dat allemaal maar uitzoeken, die krijgen het wel druk voor een lange tijd in de komende weken en maanden. Laten wij hopen dat alles goed zal gaan, maar verwacht wordt dat het herstel wel meer dan 5 jaar gaat duren.

Zeg beste Vlaardingers dit is het weer voor juni. Tot over 4 weken en tot schrijfs maar weer.

Geert van Mil.

 

Gerelateerd