VIDV: Winterweer

14-01-2018 Nieuws Cora Vlug

VLAARDINGEN - Op zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Bozzano (Italië) en vandaag Cora Vlug (Verenigde Staten).

Aardig wat e-mails, appjes en facebook berichten ontvangen de afgelopen weken, van bezorgde vrienden en familie uit Nederland. Of we oké zijn en sterkte. NOS journaal toonde beelden uit de USA van gestrande auto’s, glibberpartijen, bevroren neuzen, gesprongen waterleidingen en flinke sneeuwstormen. Er kwam zelfs een “bomb cyclone” over ons heen. De Noord/Oost kust heeft het zwaar te verduren gehad.

Ook andere delen van de USA werden niet gespaard. Zelfs in Texas is er sneeuw gevallen. In onze contreien is aardig wat sneeuw gevallen en zijn de temperaturen een flink eind gekelderd. We hadden nachten van -15C en zelfs één van -20. Het was zelfs voor de katten te koud om op pad te gaan. Wanneer het bedtijd is voor de mens, gaan de katten naar buiten. Zonder problemen weten ze al hoe laat het is en huppelen vrolijk de garage in, zonder enig protest of gemopper. Van daaruit kunnen ze door het kattenluik naar buiten om op avontuur te gaan. Er liggen genoeg kussens en dekens om in weg te kruipen, wanneer het koud wordt. Er staat eten en drinken, dus ze komen niets te kort en wij kunnen van onze nachtrust genieten, zonder gestoord te worden door spelende, knorrende of miauwende katten. Of een kat die laat zien hoeveel hij van je houdt, door trots een muis te komen brengen in je bed. Maar de laatste paar weken is het toch wel héél koud. De ijsbloemen staan op de ramen. Hun drinkwater is stijf bevroren. Tim en Thijs verstoppen zich in de kelder wanneer het tijd is om naar buiten te gaan. Ze mogen binnen blijven, maar het is zeker niet bevorderlijk voor een gezonde nachtrust.

Terwijl vrienden en familie ons sterkte wensen met dit vreselijke koude weer ben ik volop aan het genieten. Ik houd van sneeuw en kou. Ik mis de hond om te gaan wandelen. Maar gelukkig heb ik nog een Nederlandse vriendin die net zo’n liefhebber is als ik. We maken een 10 kilometer lange ochtendwandeling om het meer. Twee uur onderweg en 3 mensen tegen gekomen. Het besneeuwde landschap is adembenemend. Niet alleen vanwege de kou, maar zeker vanwege het uitzicht over het dichtgevroren meer. Zelfs in en om het huis is het genieten van het uitzicht. Een drukte van belang bij de vogelvoeders. Vogels in allerlei soorten, maten en kleuren doen zich te goed aan zaadjes, pinda’s, appeltjes en maiskorrels. Tientallen eekhoorns pikken ook een graantje mee. Brutale donders zijn het en ze kunnen overal bij. Ware acrobaten. Ze hangen ondersteboven aan de vogelvoeders om het onderste eruit te pulken. Er is genoeg dus iedereen mag mee eten. Rond een uur of 5, wanneer het donker begint te worden komen de herten kijken of er nog wat over is. Ze plukken de laatste groene blaadjes van de struiken en nemen een slokje water uit de vijver. Er ligt een dikke laag ijs natuurlijk. De vissen en kikkers zijn in winterslaap. Een verwarmingselement houdt een klein gaatje open in het ijs voor de “frisse lucht”. Daar maken eekhoorns, wasbeertjes en herten ook weer gebruik van om een slokje te drinken. Er zullen vast nog meer dieren langs komen voor een slokje, maar die komen alleen als wij op één oor liggen.

Tijdens een wat kortere ochtendwandeling, niet ver van huis, zijn de adelaars aan het ijsvissen. Een vosje probeert al springend en duikend een muisje te pakken te krijgen van onder de sneeuw. De herten rennen zich warm. Er is zoveel leven in de brouwerij op deze koude dagen. Daarom geniet ik er zo van. Het is nu flink aan het dooien. Het gras komt tevoorschijn. Er zat een klein vogeltje het nesthuisje in de boom te inspecteren. Komt de lente er al aan? Voorspellingen voor het weekend zijn 16 graden C boven nul. Maar niet getreurd. Daarna komt er weer een flink koufront. Het is ten slotte pas januari. Er kan nog van alles gebeuren. Van mij mag het. Na het lezen van dit verhaal denk ik dat je begrijpt waarom.Gerelateerd