Categorieën

Service

Vijfde Broekpolder Regatta

Vijfde Broekpolder Regatta
Nieuws

Vijfde Broekpolder Regatta

  • Redactie
  • 17-06-2014
  • Nieuws
Vijfde Broekpolder Regatta

fotografie: Erik Meijer

VLAARDINGEN - Zaterdag 21 juni valt het startschot voor de vijfde editie van de Broekpolder Regatta; een unieke, duurzame, authentieke, (in-)spannende, maar bovenal leuke regatta met historische zeilende platbodems op de Vlaardinger Vaart en Midden-Delfland.

Nog maar een eeuw geleden was de zeilende platbodem in Vlaardingen, Maassluis en Schipluiden een belangrijk transportmiddel. Zonder wind was het hard werken: ‘jagend’ of ‘bomend’ moest het schip zijn bestemming bereiken, puur op spierkracht van de bemanning, gebruik makend van de voor die tijd zeer vooruitstrevende jaagpadstructuur. Eén van de eigenschappen de het vaargebied vanuit Vlaardingen zo uniek maken is dat die historische jaagpadstructuur langs de Vaart nog volledig intact is. De Vaart is in Nederland de meest authentieke trekvaart. Op de Broekpolder Regatta herleeft deze historie voor een dag. Compleet met schepen, schippers en teams die ‘jagend’ over en langs het water trekken.

Op vrijdag 20 juni zetten de meeste schepen koers richting Vlaardingen. De Westlanders meren af aan de kade van de Vlaardingse Vaart, ter hoogte van de Watersportweg bij de Polderpoort (Vlaardingen). Op zaterdag 21 juni om 12.00 uur klinkt het officiële startschot. Na de Vlaardingse Vaart slaat de varende karavaan linksaf richting de Foppenplas, waar het echter zeilspektakel meestal begint. Na het spannende kruisrak vaart de regatta verder langs het Jachthuis en de Noordvliet, om vervolgens linksaf te slaan de Vaart op richting Schipluiden. Na het ronden van de keerboei haasten de westlanders zich via café Vlietzicht terug naar de finish bij de Polderpoort. U kunt de hele route fietsend of wandelend volgen. De schepen zijn van 12.00 uur tot circa 15.30 uur onderweg.

De start is zowel voor de deelnemers als voor toeschouwers een spannend spektakel. Opgewarmd door de muziek van zomers dweilorkest de Haringkoppen staan de teams even voor 12 uur in de startblokken. Om 12 uur precies geeft wethouder Arnout Hoekstra het startsein voor het eerste team, daarna vertrekt er iedere vijf minuten een team. Daarna zijn de schepen al fietsend en wandelend te volgen aan de hand van de flyer met plattegrond en doorkomsttijden.

Vanaf 16 uur moeten alle schepen binnen zijn en zingt damesgroep Uit Volle Borsten de bemanningen toe in en rond de feesttent aan de Vaart. Daar is om 16.30u ook de prijsuitreiking en om 17u staat de barbecue klaar (vooraf te reserveren). Om 18.30 uur luidt DJ Tonie Fiat vanaf het podium de feestavond in.