Categorieën

Service

Vlaardingen draait warm voor 'De Slag'

Vlaardingen draait warm voor 'De Slag'
Nieuws

Vlaardingen draait warm voor 'De Slag'

  • Redactie
  • 20-09-2014
  • Nieuws
Vlaardingen draait warm voor 'De Slag'

VLAARDINGEN - Eerder dit jaar werd de stichting Slag bij Vlaardingen opgericht, onder andere met het doel Vlaardingen te promoten als de geboorteplaats van het graafschap Holland. Hoogtepunt wordt de herdenking in 2018 van de Slag bij Vlaardingen. Het is dan duizend jaar geleden dat die slag plaatsvond.

Maar ook nu al doet de stichting van zich spreken. Gisteren was er een symposium in de Grote Kerk waarin diverse sprekers hun licht lieten schijnen over het ontstaan van de graafschappen, de positie van Vlaardingen daarin en de betekenis van de graafschappen in de ontwikkeling van de welvaart.

Een opvallende rol was er weggelegd voor stadsarchivaris Harm Jan Luth die de bezoekers aan de hand van tal van krantenartikelen een kijkje bood in de hoogoplopende 'ruzie' tussen de steden Dordrecht en Vlaardingen in 1959. Beide steden claimden Dirk de Derde als de hunne en een groepje verbolgen Vlaardingers toog dan ook zuidwaarts om het beeld dat in Dordrecht ter ere van Dirk III werd onthuld te stelen en het bijbehorende feestje te verstoren.

De wetenschappers zijn het er inmiddels wel over eens dat de claim van Dordrecht als zetel van Dirk de Derde onterecht was. De slag vond toch echt bij  Vlaardingen plaats.

Ook buiten de kerk was er gisteren overigens van alles te beleven. Handbiker Peter Bernhart vertrok vroeg in de midddag vanuit Tiel - de stad van waaruit het leger van de Duitse keizer vertrok om Dirk III een lesje te leren - met een toorts waarmee om 20.18 uur op de Markt in Vlaardingen een vuur bovenop een replica van de burcht van Dirk III moest worden ontstoken. na een tocht van 91 kilometer arriveerde hij om tien over acht op de Markt.

Daar was intussen ook 'de burcht' neergezet, gebouwd door kinderen op de bouwspeelplaats in Holy. Bernhart droeg de toorts over aan wethouder Hans Versluijs die vervolgens via een lont het vuur op één kasteeltorens  moest ontsteken. Tot aan de schaal op de toren ging het goed, maar eenmaal op de top ontbrandde het vuur niet. Met behulp van een ladder  en een extra lont kon uiteindelijk om één over half negen het vuur wel ontstoken worden, wat het evenement een spectaculair einde gaf.