Vlaardingen laag op ranglijst groene gemeenten

31-07-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - De Universiteit Wageningen berekende hoe groen de bebouwde kom van de Nederlandse gemeenten gemiddeld is. Doordat alleen de bebouwde kom is onderzocht zijn de meeste natuurgebieden en weilanden niet meegenomen. De hoeveelheid groen werd bepaald met de Groenindex. De gemeenten krijgen hierbij een cijfer tussen de 0 en de 1 op basis van satellietgegevens.

Vlaardingen staat 359-ste op de ranglijst, waarbij onze stad nog wel ruim voor Maassluis (374-ste) en Schiedam (378-ste) eindigt. Kijken we ook naar het grondgebied van een gemeente buiten de bebouwde kom, dan is het natuurlijk een heel 'ander verhaal'; een kwart van Vlaardings grondgebied bestaat uit de Broekpolder en die is natuurlijk heel groen.

In de Randstad zijn binnen de bebouwde kom alleen Wassenaar en Bloemendaal heel groen. Wil je een beetje betaalbaar tussen de bomen en planten wonen, dan kan je beter naar de provincie Groningen verhuizen. In Groningen zijn de meeste groene gemeenten van Nederland en het Groningse Bellingwedde voert de lijst met groenste gemeenten aan. 

Top 5 meest groene gemeenten (binnen bebouwde kom)

Bellingwedde

Rozendaal

Vlagtwedde

Aa en Hunze

Westerveld

Top 5 minst groene gemeenten (binnen bebouwde kom)

Westland

Velsen

Beverwijk

Katwijk

Zandvoort


Bron: RTL Buurtfacts