Vlaardingen ook in 2017 en 2018 Fair Trade gemeente

02-01-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN In de laatste week van 2016 heeft de Fairtrade werkgroep van de landelijk toetsingscommissie gehoord dat de titel van Fairtrade Gemeente door Vlaardingen weer voor twee jaar gevoerd mag worden. Vlaardingen heeft deze titel in september 2010 toegekend gekregen en was hiermee de zevende gemeente in Nederland die deze titel kreeg. Inmiddels zijn er al 72 gemeentes, 2 provincies, een ziekenhuis, een Universiteit die deze titel hebben verworven.

Dit betekent dat steeds meer mensen Fairtrade producten kopen en zich bewust zijn van hoe een product tot stand komt. Een product waarbij de mensenrechten worden gerespecteerd, een leefbaar loon wordt ontvangen en waarbij goed met de aarde wordt omgegaan.

Een titel krijg je uiteraard niet zo maar. Er moet voldoende draagvlak bij zowel de gemeente als het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de consument aanwezig zijn om het product te kopen of te verkopen. Na verkrijging moet de titel onderhouden worden, dus steeds activiteiten bedenken om het draagvlak voor Fairtrade producten te vergroten. Daar is de werkgroep dus in geslaagd. De commissie complimenteert de werkgroep voor haar gevarieerde activiteiten en vindt dat er goed gebruik gemaakt wordt van haar netwerken door aan te sluiten bij andere initiatieven. De werkgroep is uiteraard blij met de verlenging, maar is zich ervan bewust dat dit alleen kan door de support van de Vlaardingers en door de financiële ondersteuning van de gemeente.