Categorieën

Service

Vlaardingen profiteert niet van de zon

Vlaardingen profiteert niet van de zon
Nieuws

Vlaardingen profiteert niet van de zon

  • Redactie
  • 14-07-2015
  • Nieuws
Vlaardingen profiteert niet van de zon

VLAARDINGEN - In de ranglijst ‘zonne-energie’ van 393 gemeenten staat Vlaardingen op de 278e plaats. Als we kijken naar de geproduceerde zonne-energie per inwoner – een eerlijker maatstaf – duikelt Vlaardingen naar plek 382. De zonne-energie per inwoner groeide in Vlaardingen de afgelopen drie jaar 10,89 procent. Dit heeft Natuur & Milieu onderzocht.

Het vermogen aan zonnepanelen is in de afgelopen jaren in Nederland verdrievoudigd. Het vermogen wordt uitgedrukt in kilowattpiek (kWp). Het bedraagt nu in heel Nederland ongeveer een miljoen kWp. Natuur & Milieu deed onderzoek in alle 393 gemeenten in ons land (peildatum eerste kwartaal 2015). De conclusie van Natuur & Milieu: ,,De bijdrage van Zuid-Holland blijft daarin fors achter. Vrijwel alle gemeenten in Zuid-Holland scoren erg laag.’’

Wat betreft Zuid-Holland scoort op de lijst van totaal geïnstalleerd vermogen de gemeente Westland het best met een negende plek. Bij de eerste 25 gemeenten vinden we verder alleen Den Haag terug op plaats 14 en, Rotterdam op plaats 17. Vlaardingen staat met 1276 KWp op op plek 278. Schiedam doet het met 1600 KWp (plek 228) maar ietsje beter en Maassluis staat met 650 kWp op de 362e plaats. Nu zegt dit absolute getal weinig. Met meer inwoners en meer huizen in je gemeente, scoor je uiteraard hoger dan kleinere gemeenten. Waar het echt om gaat, is hoeveel zonne-energie er wordt opgewekt per inwoner.

En dan zie je dat  Rotterdam duikelt naar de allerlaatste plaats op de ranglijst. Maar ook voor Vlaardingen pakt het resultaat beroerd uit. Met 17,98 Wp per inwoner komt de haringstad niet verder dan plek 382. Buurgemeenten Schiedam en Maassluis boeken evenmin resultaten om over naar huis te schrijven. Schiedam staat met 20,94 Wp op plek 375 en Maassluis met 20,27 Wp op plek 377.

De Vlaardingse groei ( 10,89 procent in de afgelopen drie jaar) gaat niet echt helpen om grote sprongen op de ranglijst te maken. Schiedam doet het met 11,06 procent nauwelijks beter. Maassluis lijkt met 16,02 procent iets meer vaart te maken.