Vlaardingen tweede winkel- en uitgaansstad?

14-11-2014 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Wethouder Ruud de Vries heeft nog steeds grootse plannen voor de stad. Terwijl het college bezuinigt op een groot aantal voorzieningen is hij druk bezig met het op de kaart zetten van Vlaardingen als tweede winkel- en uitgaansstad in de regio, na Rotterdam. Bij zijn voorlaatste presentatie had hij het over een Food Inspiration Academy, een technologische opleiding in Vlaardingen voor de voedingsmiddelenindustrie. Op donderdag 13 november presenteerde hij het ‘Rondje Centrum’ voor de Raadscommissie Stad. De basis voor dit plan is het herinrichten van het Veerplein, vanaf het V&D-pand aan de kant van de Cronjéstraat.

Er kwamen maar liefst vier varianten op tafel op de commissieavond, elk met hun eigen prijskaartje. Aan de goedkoopste variant hangt een bedrag vast van €  41.000 en voor de duurste variant moet een bedrag van € 435.000 worden neergelegd. Eerder heeft V&D aan de gemeente € 500.000 betaald voor wat extra grond voor hun pand en de afkoop van de parkeerplaatsen die door de bouw vervielen. Genoeg om de duurste variant te betalen zou je denken. Dit geld is echter niet gereserveerd maar per vergissing(!)  naar de Algemene Middelen gestort en daarom niet zomaar beschikbaar. Omdat de bestrating voor een groot deel er nogal rommelig bijligt, scheef maar ook zijn er veel verschillende soorten stenen en tegels gebruikt, moet er wel wat gebeuren.

Verschillende fracties vuurden kritische vragen af op De Vries en zijn collega wethouder Ruud van Harten, die in de vorige collegeperiode portefeuillehouder was. Zo citeerde GroenLinks fractievoorzitter Kees Borsboom uit de koopovereenkomst met V&D dat niet de gemeente maar de koper verantwoordelijk was voor (het herstellen van) de bestrating en kon Vera Kalf van de VVD haar verbazing niet onderdrukken over dat ook nu weer blijkbaar ‘op de pof werd geleefd’. Met die laatste opmerking sloot zij aan bij Erik van Pienbroek van de ChristenUnie/SGP die veronderstelde dat ‘de spaarpot van de gemeente nou toch weleens leeg moet zijn?’

Arjen Sterenberg van de SP vond het op zijn zachtst gezegd bijzonder dat een verschil van €27.000 tussen twee varianten toegeschreven werd aan de aankoop en het planten van een paar boompjes: ,,Die hebben ons tien tot vijftien euro gekost toen we deze bij de plek van de toekomstige Blankenburgtunnel hebben neergezet. Wethouder De Vries, geeft u ons eerst maar eens inzicht in de specificatie van de kosten.’’ Bert van Nieuwenhuizen van D66 steunde daarentegen de eigen wethouder: ,,Het geld dat naar de Algemene Middelen is gegaan is voor mijn gevoel geoormerkt.’’ Hij gaf hiermee aan er geen moeite mee te hebben als er dus geld terug overgeheveld wordt voor de plannen.

Ruud de Vries verzekerde de raad dat er geen ‘greep’ uit de Algemene Middelen hoefde te worden gedaan: ,,We zijn nu dusdanig ‘in control’ dat we nu al geld overhouden op onze operatieën’’. Als dit onvoldoende oplevert dan zal het college met een nieuwe taakstelling komen, ofwel ergens anders bezuinigen om de herinrichting van het Veerplein te kunnen betalen. De Vries adviseerde de raadsleden om in te stemmen met een aangepaste variant à €180.000. Bij de duurste variant (hierbij wordt ook het herinrichten van de Korte Hoogstraat betrokken) was een grote ondernemer bereid ook een behoorlijke duit in het zakje te doen, namelijk één tot anderhalve ton. Voor de gemeente is dit echter nog een brug te ver, hiervoor geld vrijmaken is niet mogelijk. Binnenkort komt er een definitief voorstel in de gemeenteraad.Gerelateerd