Vlaardingers beginnen Ramadan

06-06-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Enkele duizenden Vlaardingers beginnen vandaag aan hun vastenmaand, de Ramadan. Vasten in de Ramadan kent verschillende vormen, maar in het algemeen eet (en vaak ook drinkt!) men niet zolang de zon op is. Velen roken ook niet en geven geld aan goede doelen.  

Voor moslims zijn er nogal wat redenen om te vasten: het is een vorm van zuivering, het wordt voorgeschreven door de religie, het vasten zorgt voor zelfdiscipline, het laat je meeleven met wie voortdurend honger hebben, zorgt voor dankbaarheid voor wat je wel hebt en het is een manier om aan je zwakheden te werken.

Het vaststellen van begin en eind van de vastenmaand zorgt nogal eens voor wat verwarring. De Ramadan begint bij het zien van de maan (in islamitische landen geldt van oudsher een kalender op basis van de maan, niet van de zon); sommigen willen de maan zien waar ze zijn, anderen volgen de kalender wanneer de maan opkomt in Rabat of Ankara. De Ramadan duurt tot en met 5 juli.

Aan de ervaring van de Ramadan-houders verandert dat weinig. Op de dag je veel ontzeggen, en 's avonds als het donker is in familiale of vriendenkring bij elkaar komen en goed eten. Voor velen betekent het wel ook de wekker vroeg zetten, om voor de dag begint nog te kunnen eten. De komende dertig dagen. "Ramadan Mubarak!", zal de komende tijd een vaak gehoorde kreet worden: gezegende Ramadan!

Gerelateerd