Vlaardingers bij de Olympische Spelen.

05-08-2016 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN/RIO DE JANEIRO – Vandaag worden officieel de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro geopend, hoewel het voetbaltoernooi voor vrouwen al gestart was. Wij vonden het tijd om eens een, beperkt, overzicht te geven van een aantal Vlaardingers die ooit deelgenomen hebben aan de Olympische Spelen.

Chantal Achterberg is er natuurlijk bij in Rio de Janeiro. Ze nam als roeister al eerder deel aan de Olympische Spelen in Londen in 2012 en won met de dubbel vier brons.

Mark Huizinga maakte maar liefst 4 Olympische Spelen mee, waarbij hij als judoka goud won in Sydney in 2000 ,brons in Athene in 2004 en brons in Atlanta in 1996.

Waterpoloster Daniëlle de Bruijn deed eveneens in Sydney mee, won daar geen medailles maar zegevierde in 2008 in Bejing met de dames van het Nederlandse waterpoloteam glorieus: een gouden medaille ! Daniëlle scoorde in de finale tegen de Verenigde Staten maar liefst 7 van de 9 goals in een wedstrijd die met 9-7 gewonnen werd. Met een totaal van 17 goals was ze ook nog eens topscorer van het toernooi !

Philippus Vethaak is geboren op 1 oktober 1914. Deze sporter nam 1 keer deel aan de Olympische Spelen in 1936 in Berlijn bij het wielrennen en kwam daarin uit op 2 verschillende onderdelen bij het wielrennen: de wegwedstrijd individueel en voor landenteams. Hij won geen medailles.

Andries Hoogerwerf, geboren in 1906, deed mee op de enige Olympische Spelen die in Nederland geweest zijn in 1928 in Amsterdam. Op drie atletiekonderdelen, de 400 meter, 800 meter en de 4x400 meter kon hij echter geen ‘potten breken’.

Rudie Liebrechts deed als schaatser mee aan de Olympische Winterspelen in 1964 in Inssbruck, maar haalde daar geen medailles. Hij was bij de Wereldkampioenschappen van 1961 en 1964 succesvoller: op beide WK’s won hij brons en in 1964 vestigde hij ook nog eens een wereldrecord op de 3000 meter, een afstand die nu niet meer gereden wordt door de mannen. Het Nederlands record op de 5000 meter vestigde hij een jaar eerder en dat werd pas drie jaar later door Ard Schenk gebroken. Liebrechts was tweemaal Nederlands kampioen allround en later ook nog eens een talentvol wielrenner.

Wilma van Rijn-van Hofwegen nam deel aan 2 verschillende Olympische Spelen, Atlanta 1996 en Sydney 2000  en kwam daarin uit op 5 verschillende onderdelen bij het zwemmen. In Sydney won ze zilver bij de 4x100 meter vrije slag estafette.

Het overzicht is niet helemaal compleet, want er waren er nog een paar. Voor wie denkt dat Edith Bosch ook op de lijst had gehoord: die is geboren in Den Helder !

Gerelateerd