Vlaardings Rottahuis decor voor documentaire over Nederland

19-08-2020 Nieuws Redactie

fotografie: Masamuda

VLAARDINGEN - Op dinsdag 18 en woensdag 19 augustus maakte de NTR opnamen in Vlaardingen voor een nieuwe televisieserie, Het verhaal van Nederland. De serie vertelt in tien documentaire afleveringen hoe Nederland het land is geworden dat het nu is. Het is een epische reis door de tijd van de prehistorie tot nu, langs de allesbepalende gebeurtenissen en personen die Nederland hebben gevormd. In het Rottahuis werd de aflevering over de periode 1000 – 1100 opgenomen. De eerste aflevering van Het verhaal van Nederland wordt waarschijnlijk in het voorjaar van 2021 uitgezonden.  

De foto’s geven een impressie van de opnamedagen. Het Rottahuis vormde de historische achtergrond. De set werd aangevuld met diverse werktuigen, dieren en huisraad. De re-enactors, een club mensen die het leven in vroegere tijden nabootst, waren de bewoners van het Rottahuis.

Groepen re-anactors bevolken regelmatig het archeologisch erf. In het weekend van 22 en 23 augustus is de groep Eburones aanwezig. Publiek is daarbij van harte welkom en krijgt een toelichting op het leven en overleven in vroeger dagen. 

Het Rottahuis in de Broekpolder is de reconstructie van een huis, waarvan de resten zijn gevonden in de bouwput van de huidige Markthal in Rotterdam. Rotterdam was er rond het jaar 1000 nog niet. Het plaatsje Rotta bestond uit een aantal woningen en boerderijen langs het riviertje de Rotte. Pas eeuwen later werd deze afgedamd en ontstond Rotterdam. 

Het Rottahuis in de Vlaardingse Broekpolder is elke zondag geopend van 12.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis.

Bekijk de foto'sGerelateerd