Vlaardingse ambtenaren zijn de ware ‘Helden van Nu’

03-02-2021 Nieuws Erik Meijer

VLAARDINGEN – Helden van Nu, helden van de coronacrisis, aan wie denkt u dan? Zijn het de zorgmedewerkers die als eerste in de frontlinie kwamen te staan? De politieagenten die het zwaar te verduren kregen toen vorige week bendes losgeslagen plunderaars door de Nederlandse steden trokken? De zwaar getroffen horecaondernemers en winkeliers? De docenten uit het basisonderwijs die het idee krijgen als proefkonijn te worden gebruikt nu er opnieuw anderhalf miljoen potentiële virusfabriekjes hun klassen worden ingejaagd? De mantelzorgers die zich al bijna een jaar lang de benen uit het lijf lopen om kwetsbare ouders, grootouders, buren en kennissen met van alles en nog wat te helpen?

De gemeente Vlaardingen weet wel wie de echte helden van de coronacrisis zijn die in Vlaardingen het verschil maken. En telde dan ook grif 12.500 euro neer om twee van hen vol in de schijnwerpers te laten zetten in het SBS6 programma ‘Helden van Nu’. Het zijn… twee van de eigen ambtenaren!

Hoe dan?

Dat lijkt een opmerkelijke keuze maar is het eigenlijk niet. Het programma ‘Helden van Nu’ wordt helemaal niet gemaakt om échte helden in het zonnetje te zetten. Alleen wie betaalt, komt in aanmerking voor de titel ‘Held’. Het door Vlaardinger Kevin Brouwer gepresenteerde programma is niets meer dan een commercieel vehikel. Een zoveelste in een serie waarin Vlaardingen zichzelf eerder op de kaart zette als toeristische trekpleister en winkeliers zichzelf konden presenteren als ‘de beste van…’.

Brouwer grossiert in dit soort tv-formats en nu hij bij ondernemers even niet om dit soort bedragen hoeft te vragen, is de overheid een handige – en blijkbaar gewillige - melkkoe. In antwoord op onze vragen geeft de gemeente aan dit ‘een goede gelegenheid te vinden om aandacht te vragen voor de stad en meer specifiek werken bij de gemeente Vlaardingen’. ,,Wij krijgen ook de beschikking over deze beelden, zodat we ze vaker kunnen gebruiken in onze arbeidsmarktcommunicatie. Dat gaan we ook zeker doen.’’ Of de 12.500 euro goed besteed is, is uiteraard aan de gemeente zelf. Wij hebben er niet echt een mening over.

Smaak

Waar we wel over willen twisten, is 'smaak'. Is het smaakvol om twee ambtenaren neer te zetten als helden van de coronacrisis? Is dit echt wat je als gemeente richting de eigen inwoners - en de rest van het land - wil communiceren?

Is dit je boodschap in een turbulente periode waarin zoveel mensen vrezen voor hun gezondheid. Waarin zoveel mensen zich belangeloos inzetten voor anderen. Waarin zoveel mensen hun baan al verloren of iedere maand maar moeten afwachten of hun werkgever het salaris nog kan opbrengen. Waarin zoveel ondernemers het water aan de lippen staat. Waarin bedrijven wankelen en faillissementen dichterbij zijn dan ooit…

Juist in die periode is er één beroepsgroep die helemaal niet bang hoeft te zijn dat het salaris niet meer kan worden gestort. Of ze volgende week nog wel een baan hebben. Ambtenaren! Niets ten nadele van de geportretteerde ambtenaren. Wij geloven zonder meer dat ze met volle inzet hun werk doen en proberen er voor iedereen het beste van te maken. Maar bij helden van de coronacrisis, ‘Helden van Nu’, denken wij toch echt aan iemand anders.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date