Vlaardingse verkozen tot beste koordirigente van Nederland

03-06-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN/HENGELO - De Vlaardingse Merel Martens (31) werd zaterdag 2 juni verkozen tot beste dirigente van Nederland van 2018. Dat gebeurde tijdens de finale van het Nederlands Koorfestival in Hengelo dat dit jaar voor de 50e keer plaatsvond.

De Rotterdamse Vocal Group MAZE, won de titel van beste koor van Nederland van het jaar 2018. Dit maakte het feest compleet voor Merel, die eveneens dit koor dirigeert. De dirigente ontving, naast een trofee, een cheque ter waarde van 250 Euro en deelname aan masterclasses aan de leiderschapsacademie voor dirigenten.

Juryvoorzitter John Damsma sprak bij het uitreiken van de prijs lovend over de prestaties van Merel en Maze; “Wat laat jij je koor fantastisch los, wat laat je ze fantastisch musiceren. Wat een spannend koor”.

Merel reageert blij verrast op haar verkiezing: “Dit is een geweldige bekroning op mijn werk. Het is mijn passie om mensen te laten zien dat je door de verantwoordelijkheid voor de muziek te delen met je koorzangers, je het plezier vergroot en geweldige muzikale resultaten kunt behalen. Dit breng ik ook over op mijn studenten via de opleiding Vocal Leadership”.


Vocal Leadership

Naast Vocal Group MAZE, dirigeert Merel VOÏSZ vocal projects uit Utrecht en geeft zij talloze workshops aan zangers en koorleiders in binnen- en buitenland. Zo inspireert zij dirigenten van Israël tot Frankrijk.

In 2015 startte Merel Martens de Master-opleiding ‘Vocal Leadership’ aan het conservatorium Codarts in Rotterdam en Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Daar leidt zij samen met haar team studenten van alle leeftijden op tot innovatieve koorleiders. Daarbij werkt ze met de methodieken die in Denemarken ontwikkeld zijn door Jim Daus Hjernøe aan de Royal Academy of Music in Aalborg (RAMA).