Vlaggetjesdag keert terug in Vlaardingen

29-06-2018 Nieuws Redactie

Vlaggetjesdag in 1949. foto Stadsarchief Vlaardingen

VLAARDINGEN - Vlaggetjesdag keert na een afwezigheid van 45 jaar weer terug in de Haringstad van Nederland. Een groep bewoners, bedrijven en politieke partij ONS.Vlaardingen willen het spektakel vanaf 2019 jaarlijks laten terugkeren in de maand juni. Het feest gaat zich afspelen rond de haven en in de Vlaardingse winkelstraten. Op korte termijn wordt een denktank opgericht waarin een aantal prominente Vlaardingers zitting neemt. De denktank gaat een programma uitwerken.

Vlaggetjesdag is ooit in de achttiende eeuw ontstaan in Vlaardingen, de haringstad van Nederland. Door de komst van motortrawlers, die het hele jaar door konden varen, verdween de noodzaak voor een vlaggetjesdag. In 1964 was de traditie voorbij, maar die wordt nu dus nieuw leven ingeblazen.

Jarenlang leek het alsof Vlaardingen niet trots was op zijn verleden, en werd de haring uit het beeld weggepoetst. Veel inwoners en bedrijven vonden dit een gemis. Dat heeft nu geresulteerd in het weer omarmen van het imago van haringstad. Zo wordt vandaag het haringbeeld van Jos Lukassen onthuld op de Westhavenkade. Ook het Haring & Bierfeest is sinds dit jaar weer als evenement terug.