Categorieën

Service

Voer dienstplicht opnieuw in!

Voer dienstplicht opnieuw in!
Politiek

Voer dienstplicht opnieuw in!

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 29-01-2015
  • Politiek
Voer dienstplicht opnieuw in!

VLAARDINGEN – Na de aanslagen in Parijs is er een discussie in de Franse media opgelaaid over herinvoering van de militaire dienstplicht. Oud-politieagent en CDA-raadslid Marco van Unen mengde zich op Facebook in die discussie. Wil Van Unen ook de Vlaardingse jongens weer in legeruniform steken?

,,Juist vanwege die aanslagen pakken ze het in Frankrijk militaristisch aan, maar ik heb het niet over een militaire dienstplicht’’, vertelt Van Unen. ,,Noem het gewoon dienstplicht, of maatschappelijke dienstplicht, verzin er maar een woord voor. Om me heen signaleer ik een vervaging van normen en waarden en veel gebrek aan respect voor anderen. Het lijkt me een prima idee om een soort opleiding op te zetten waarin juist jongeren leren samenwerken, elkaars goede en kwade kanten zien en gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Veel jongeren worden eenlingen, zijn voortdurend met hun smartphone en social media bezig. Het gaat overigens niet alleen op voor jongeren. Ook bij de overheid is er soms sprake van normvervaging. Als raadslid heb ik er zelf een hekel aan als het in een debat niet alleen over de inhoud gaat, maar ook op de persoon wordt gespeeld. Dat zou niet moeten, dat soort zaken is voor mij ook een teken van gebrek aan respect’’.

Marco van Unen heeft zelf 18 maanden in militaire dienst gezeten, inmiddels alweer 35 jaar geleden. ,,Je leerde er discipline, groepsbinding en al met al was het een vormingsproces’’, vervolgt Van Unen. ,,Als ik het overigens heb over een vorm van dienstplicht dan moet je niet denken aan een vergelijkbare periode van één of anderhalf jaar hoor. In ieder geval wel iets wat meer om het lijf heeft dan veel maatschappelijke stages op scholen. Uitstekend als jongeren dan bijvoorbeeld in het Zonnehuis meedraaien en zo ook een andere kant van het leven zien. De maatschappelijke stages waarbij je in het bedrijf van één van je ouders meedraait zie ik echter nauwelijks tot geen toegevoegde waarde  hebben’’.

,,In Rotterdam en Amsterdam draaien al projecten voor kansarme jongeren. Wat ik zelf voor ogen heb zou feitelijk voor àlle jongeren moeten gelden. Degenen die het toch al goed doen in de samenleving kunnen een voorbeeldfunctie vervullen en juist goed diegenen ondersteunen die wel wat hulp kunnen gebruiken. In veel gezinnen en op diverse scholen is er natuurlijk wel aandacht genoeg voor jongeren, maar er vallen er nog tussen wal en schip. Met een brede vorming en goede opleiding, en tegelijkertijd je samen inzetten voor en in de maatschappij, kun je goede resultaten halen. Een investering bovendien in de toekomst’’.

In de tijd van de kabinetten Lubbers, ook van het CDA, werd er over kampementen gesproken. Moeten we het daar dan nog eens over hebben ? Van Unen: ,,Absoluut niet, dat is sowieso een beladen term, en daar moet je niet eens aan denken. Wat ik voor ogen heb zou op zich wel vanuit de landelijke politiek bekeken kunnen worden. Als er, in navolging van Amsterdam en Rotterdam een project in Vlaardingen zou starten zal ik dat zeker steunen. Een brede vorming van alle jongeren, leren samenwerken en -leven’’.