Categorieën

Service

Voorbereiding spoortunnel Marathonweg gestart

Voorbereiding spoortunnel Marathonweg gestart
Nieuws

Voorbereiding spoortunnel Marathonweg gestart

  • Redactie
  • 17-02-2016
  • Nieuws
Voorbereiding spoortunnel Marathonweg gestart

VLAARDINGEN – De komende jaren zal de treinverbinding van Rotterdam naar Hoek van Holland omgebouwd worden tot een moderne metrolijn: de Hoekse Lijn. Waar nu nog maximaal 8 keer per uur treinen passeren langs de spoorwegovergangen zal dat bij de Hoekse Lijn 24 keer zijn. Om er voor te zorgen dat het verkeer naar de bedrijventerreinen achter de Deltaweg en de Maassluissedijk niet teveel opgehouden wordt, zal er bij de spoorkruising Deltaweg/Marathonweg een tunnel gebouwd worden.

De voorbereidingen voor de bouw van de tunnel (ongelijkvloerse kruising) zijn inmiddels in volle gang. Begin december 2015 is het definitieve ontwerp afgerond. De tunnel krijgt twee rijstroken in beide richtingen voor auto's. Daarnaast komen er een fiets- en voetpad. De verwachting is nu, dat de Marathonweg hiermee nog meer gebruikt zal worden als beste route tussen de A20 en de Rivierzone.

Bij de persbijeenkomst gisteren meldde wethouder Ruud van Harten dat er nog meer verkeersmaatregelen genomen worden, naast de bouw van de ongelijkvloerse kruising. Zo is het de bedoeling dat de Marathonweg ‘stil asfalt’ zal krijgen en zullen er ter hoogte van de A20/Westlandseweg aanpassingen gemaakt worden aan de verkeerssituatie; hierbij moet gedacht worden aan optimaler op- en afritten en verkeerskruisingen om een betere doorstroming van verkeer mogelijk te maken.

Eind 2016 zal een nog te selecteren aannemer starten met de voorbereidende werkzaamheden voor de tunnel onder het spoor. Tijdens een ‘treinvrije periode’ begin april 2017 zal de tunnelbak/het spoordek aangebracht worden bij het spoor aan de Marathonweg. De oplevering en opening van de tunnel staat gepland voor augustus 2018. Overigens is een voorwaarde bij de bouw dat de Marathonweg altijd beschikbaar zal blijven voor het verkeer.