Vuurwerkdetectiesysteem: duur en weinig zinvol

27-02-2018 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Het kostte zo’n €30.000 en het zou met een seconde of tien de medewerkers van Toezicht & Handhaving waarschuwen waar er vuurwerk is afgestoken: het vuurwerkdetectiesysteem  dat de gemeente heeft ingezet rondom de jaarwisseling. De aanleiding voor de aanschaf en inzet van het systeem waren de vele klachten rond de vorige jaarwisseling over vuurwerkoverlast, maar heeft het systeem geholpen ?

,,Het college geeft aan positief te zijn over het systeem’’, aldus viel te lezen in de Openbare besluiten van het college die vandaag werden gepubliceerd. In een toelichting wordt echter aangegeven dat er slechts zes bekeuringen zijn uitgedeeld, deels, en dus niet geheel, als gevolg van het vuurwerkdetectiesysteem. Ook stelt het college dat op heterdaad betrappen van het afsteken van vuurwerk ‘lastig blijft’.

De tien seconden waarbinnen Toezicht & Handhaving gewaarschuwd wordt over de ‘afsteeklocatie van vuurwerk’  lijken voor de daders lang genoeg om zich uit de voeten te maken. Laat staan als de ‘lichtblauwe brigade’  nog wat tijd nodig heeft om juist die locatie te bereiken. En het systeem bestrijkt ook maar een klein gebied; het was niet in alle wijken aanwezig. Dat werd nog eens extra onderstreept door de bloembak aan het Messchaertplein die opgeblazen  werd tijdens de jaarwisseling en die niet door het detectiesysteem opgemerkt werd. Kortom, de vraag dringt zich op of de kosten van het systeem wel opwegen tegen de resultaten. In eerste instantie lijkt de vuurwerkoverlast er niet minder om geworden en is de pakkans evenmin vergroot.  

Gerelateerd