Categorieën

Service

Waardige herdenking Hiroshima

Waardige herdenking Hiroshima
Nieuws

Waardige herdenking Hiroshima

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 10-08-2015
  • Nieuws
Waardige herdenking Hiroshima
VLAARDINGEN – Er zijn veel monumenten in Vlaardingen, waarvan er één wat minder bekend is. Het gaat hier om een Japanse esdoorn in het parkje voor de nieuwbouwwijk waar voorheen het Holy ziekenhuis stond. Deze boom is in 1985 geplant ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de atoombommen die op 6 en 9 augustus 1945 op Hiroshima en Nagasaki vielen.

Gisteren, 70 jaar na Hiroshima, vond er de jaarlijkse herdenking ervan plaats, waarbij zo’n veertig mensen aanwezig waren. Op de aanwezigheid van één raadslid na, was het opvallend dat ‘de politiek’ het volledig af liet weten. Geen burgemeester, wethouder of raadslid schaarde zich achter de inspanningen van Platvorm Ander Vlaardingen en PAX Ambassadestad van Vrede en herdacht mee.

Bij de herdenkingsplaat ter hoogte van de Japanse Esdoorn werden witte bloemen gelegd, er werden gedichten voorgelezen en ook een korte passage uit het boek “Extreem luid en Ongelooflijk Dichtbij” van Jonathan Safran Foer. De kern van alles wat voorgedragen werd was een pleidooi tegen oorlog en tegen kernwapens.

Voor alle slachtoffers van de aanval met de atoombommen werd een minuut stilte gehouden, waarna er gelegenheid was om een petitie te tekenen tegen kernwapens.