Wachten op de volgende overstroming

14-07-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Van tijd tot tijd valt er een enorme hoosbui en sommige straten in Vlaardingen staan dan weer eens onder water. Bewoners van de Groeneweg en de Weteringstraat weten er over mee te praten. Afgelopen maand stelden Lianne van Kalken en Kees Borsboom van GroenLinks er vragen ver aan het college. De kern van hun betoog: zijn we in Vlaardingen goed genoeg voorbereid op ernstige wateroverlast.

Het college antwoord dat door klimaatverandering de intensiteit van de buien toeneemt, maar dat er al veel maatregelen genomen zijn om de wateroverlast te beperken. Zo zijn er waterpleinen en andere bergingsvoorzieningen aangelegd. Daarbij worden er ‘knelpuntlocaties’ in beeld gebracht waarvoor nog oplossingen gevonden moeten worden.

Inwoners van Vlaardingen kunnen zelf ook een aantal maatregelen nemen, aldus het college. Het ‘onttegelen’ van tuinen bijvoorbeeld, waardoor water makkelijker en sneller de grond in kan zakken. Daarnaast voorkomen dat afval op straat beland; hierdoor kunnen riolen verstopt raken. Waar het gaat om bescherming van het eigen huis tegen overstromingen wordt geadviseerd kostbare spullen te verplaatsen en zandzakken of een waterschot te gebruiken.

Over de onderhoudstoestand van de riolering zegt het college dat deze in orde is; ,,De wateroverlast ontstaat met name door de piekbelasting tijdens intensieve regenval in korte tijd en niet zozeer door de onderhoudstoestand van de riolering’’. De gemeente is al in overleg met bewoners van de Groeneweg en omgeving en ook met bewoners in de Callenburgstraat en omgeving, twee van de ‘probleemgebieden’ waar het gaat om wateroverlast. Er wordt tenslotte de komende jaren ook ingezet op maatregelen als het aanleggen van gescheiden stelsels, het creëren van meer bergingscapaciteit en het onttegelen van tuinen en verstrekken van regentonnen.

 Gerelateerd