Categorieën

Service

Warme truiendag op de Van Kampenschool

Warme truiendag op de Van Kampenschool
Onderwijs

Warme truiendag op de Van Kampenschool

  • Redactie
  • 06-02-2015
  • Onderwijs
Warme truiendag op de Van Kampenschool

Wethouder Ruud van Harten op de catwalk

VLAARDINGEN - “We hebben vandaag te maken met een maximumtemperatuur van 1 graad boven nul. Door de gure oostenwind zal de gevoelstemperatuur echter uitkomen op -5”.

Met dat nieuwsbericht in het achterhoofd bereidden de kinderen en leerkrachten van de Van Kampenschool zich voor op de Greenchoice warme truiendag. Al enige jaren doet deze school mee. Zo’n koude warme truiendag als vandaag was het echter nog niet eerder. Gisteravond al zijn alle verwarmingen uitgedraaid waardoor de temperatuur gedaald is tot een graad of 16. Toch al snel zo’n 5 graden minder dan normaal!
Gelukkig is de hele dag zo ingericht dat de kinderen geen last zullen hebben van de kou. Alle kinderen zijn op hun ‘winterbest’ aangekleed. Dikke truien, mutsen en lekkere sloffen zijn vandaag het modebeeld in de school. In de onderbouwgroepen wordt hard geknutseld en gewerkt aan onderwerpen die met het milieu te maken hebben. In de bovenbouw is er een ‘wintermodeshow’, een milieuquiz, wordt er een dans uitgevoerd en is er ook nog eens een verkiezing voor de mooiste wintercreatie. Wethouder Ruud van Harten was één van de juryleden en tevens bewonderaar van alle activiteiten in de bovenbouw. Van Harten liep zelf aan het eind van de show ook nog een rondje over de catwalk !

Naast alle gezellige activiteiten heeft de dag natuurlijk ook een serieuze inhoud. Op de Van Kampenschool besparen ze deze dag 30% energie en dus 30% CO2 uitstoot. Met de kinderen wordt in alle klassen gesproken en gediscussieerd over de (landelijke) uitstoot, het effect van broeikasgassen en het Kyotoprotocol. Op deze manier proberen ze de kinderen op de Van Kampenschool bewust te maken van de kwetsbaarheid van de natuur, het ecosysteem en hun eigen rol hierin.

Deze lessen en de warme truiendag passen naadloos in het aangescherpte ‘natuur & techniekprofiel’ dat de school heeft gekozen in de weg naar de vorming van een kindcentrum vanaf 1 januari 2016. Met recyclekasten, natuurthema’s in samenwerking met kinderopvangcentra de Hobbit/de Zeepbel en de vergevorderde plannen om met de gemeente Vlaardingen een groen schoolplein aan te leggen aan de Paterstraat wil de Van Kampenschool de kinderen niet alleen kennis, maar ook bewustwording bijbrengen.