Waterharmonica stap dichterbij

13-05-2020 Nieuws Redactie

Beeld: Delfland

VLAARDINGEN - De komst van de Waterharmonica in Vlaardingen is weer een stapje dichterbij nu het dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Delfland gisteren heeft ingestemd met een gebruikersovereenkomst met Staatsbosbeheer.

Het is de bedoeling dat over vier jaar in de zomermaanden gezuiverd water vanuit De Groote Lucht de 'harmonica' instroomt. Dat water is schoon maar levenloos. Door het water door de harmonica te voeren moet het zijn natuurlijke bestanddelen terugkrijgen. Een Waterharmonica bestaat vaak uit meerdere achtereen geplaatste compartimenten van  watervlooienvijvers zonder vis, moerassen, natte weiden, rietvelden, nat bos, viskuitschietgebieden en vijvers met ondergedoken waterplanten voor zuurstofproductie. Naast het opwaarderen van de waterkwaliteit en natuurwaarden kan een Waterharmonica ook dienst doen als waterberging en als recreatiegebied. De harmonica in Vlaardingen moet onder meer langs (door) de Krabbeplas voeren. Daarmee zou de kans op blauwalg daar drastische verkleind worden.

De harmonica is onderdeel van S.C.H.O.O.N., een project van het waterschap. "In S.C.H.O.O.N. komen verschillende van onze kerntaken samen en doen we ervaring op met het extra schoon maken van het gezuiverde afvalwater van onze zuivering De Groote Lucht", schrijft Delfland. "Daarbij proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met toekomstige wet- en regelgeving over medicijnresten en andere stoffen in afvalwater. Zo zetten wij een stap richting het sluiten van de waterkringloop. Door het extra schone water in te zetten in ons eigen gebied levert S.C.H.O.O.N. een bijdrage aan voldoende zoet water als het langere tijd droog is. Door het water via de Krabbeplas te laten lopen, draagt het bij aan beter zwemwater."

Staatsbosbeheer is eigenaar van de grond waarop de Waterharmonica wordt aangelegd. Het gebruik van de grond voor de Waterharmonica is in de gebruiksovereenkomst formeel vastgelegd.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date