Categorieën

Service

We wachten niet langer !

We wachten niet langer !
Nieuws

We wachten niet langer !

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 04-10-2015
  • Nieuws
We wachten niet langer !

VLAARDINGEN –,,Wat goed is voor Vlaardingen en de Vlaardingers weten Vlaardingers als de beste’’. Een mooie uitspraak waarmee kort geleden de gemeente een campagne startte, met burgemeester Bert Blase als trotse ambassadeur. Al weken lang toert een speciale caravan door Vlaardingen om bij winkelcentra, evenementen en andere plekken halt te houden. Er is inmiddels ook een promofilmpje in de maak waarvoor afgelopen week bij het Museum Vlaardingen beelden geschoten werden.

Vlaardingers weten het misschien wel het beste, maar soms is het echter wel erg lang wachten op noodzakelijke actie vanuit ‘het stadhuis’. Zo ook voor de uitbaatsters van “Vers Vlaardingen”, die vandaag besloten in actie te komen. Beeldend kunstenaar Robert Daalmeijer hielp hen. Wat is er aan de hand ? 

De dwang van de Vlaardingse Kleurenwaaier 

Arianne en Saskia Pessy van “Vers Vlaardingen” ondernemen vanuit hun pand aan de Hoogstraat 86, pal naast de studio van Omroep Vlaardingen. Je kunt er voor een habbekrats onder meer dagelijks een verse maaltijd bestellen en afhalen. De twee zijn al jarenlang bezig om toestemming te krijgen hun pand op te knappen, maar dan wel vanuit een eigen visie. Exact een jaar geleden hebben ze een deel van dit pand aan de Hoogstraat donker geschilderd. Chique, maar niet volgens de normen die vastliggen in de Vlaardingse Kleurenwaaier, een richtlijn waar destijds Paul Smolders van Stichting Stadsherstel mede voor verantwoordelijk was. Die Stichting is inmiddels ter ziele en Paul Smolders uit beeld.

Daags na de schilderbeurt kregen Arianne en Saskia een brief waarin ze door de gemeente gesommeerd werden onmiddellijk te stoppen met het opknappen van het pand; dat alles vanwege de voor de gevel gekozen kleur. Sindsdien is het wachten op een besluit van ‘het stadhuis’ of ze door mogen gaan met het renoveren en schilderen, op hun manier. Een jaar is inmiddels voorbij gegaan en vandaag werd besloten om zonder toestemming het werk dan toch maar te hervatten. De kozijnen werden aangepakt door Saskia en op de eerste etage gingen Arianne en Robert aan het werk bij een vroeger dichtgemetseld raam. 

De burger is meester !

Robert Daalmeijer schildert dikwijls op doek oude metalen blikken na, waar ook reclames op staan. Besloten werd om op de stenen van het dichtgemetselde raam een soortgelijke schildering te maken: een afbeelding van een Droste Cacao reclame, inclusief de welbekende verpleegster. Geheel in de stijl van wat er om de hoek aan reclameafbeeldingen is geschilderd, aan de Afrol. Wethouder Hans Versluijs heeft destijds officieel de schildering aan de Afrol onthuld. Wij zijn benieuwd of hij dit ook met het opgeknapte pand, inclusief muurschildering, aan de Hoogstraat gaat doen. Misschien komt burgemeester Blase wel mee. Dat zal een mooi moment worden, waarin de burgemeester laat zien dat de burger inderdaad meester is.