We'll meet again!

31-05-2019 Nieuws Redactie

Fotografie: Irmgard Fool en Paul Meuldijk

VLAARDINGEN – Vlaardingen gaat op een bijzondere manier 75 jaar bevrijding van Nederland vieren en herdenken en trekt daar ruim een jaar voor uit. Initiatiefnemer Jan Wilmer, van de Stichting Nationale Gedenkdagen, is al enkele maanden aan het werk om dit idee vorm te geven en dit begon vandaag met een uitzwaaimoment vanaf de historische Markt in het centrum van de stad. Daarbij voerde onder meer burgemeester Annemiek Jetten het woord.

In 1944 zijn er vele mannen en jongens vertrokken uit hun gezinnen en families om in een vreemd land tegen een vreemde vijand te gaan strijden om zo de vrede in Europa te herstellen. Zij verzamelden zich in Engeland, werden getraind in opleidingskampen om zo de oversteek te maken naar Frankrijk. Een immense operatie om mens en materieel op het juiste moment op de juiste plek te krijgen. Ook uit Vlaardingen hebben jonge stadgenoten die oversteek gemaakt.

Het uitzwaaimoment vandaag de start van de activiteiten in Vlaardingen in het kader van 75 jaar bevrijding, die doorlopen tot volgend jaar augustus. Met het uitzwaaimoment vertrok daadwerkelijk een groepje Vlaardingers naar Normandië om op 6 juni de invasie te herdenken. Daarna wordt dit jaar en volgend jaar stil gestaan bij de operatie Market Garden in Arnhem, de herdenking van de hongerwinter in februari en het Zweeds wittebrood, de uitreiking van de Geuzenpenning op 13 maart, de dodenherdenking op 4 mei, de bevrijding op 5 mei en de capitulatie van Japan op 15 augustus.

Bij het uitzwaaien was er veel belangstelling om ook even in de oude legervoertuigen te kruipen en een stukje mee te rijden. Vandaag legden collega fotografen Irmgard Fool en Paul Meuldijk het voor ons vast!

Bekijk de foto'sGerelateerd