Categorieën

Service

Weergoden spelen met vrijheid

Weergoden spelen met vrijheid
Nieuws

Weergoden spelen met vrijheid

  • Redactie
  • 05-05-2015
  • Nieuws
Weergoden spelen met vrijheid

fotografie: Herman van Nieuwenhuizen en Erik Meijer

VLAARDINGEN – En zo ging een dag die over vrijheid zou moeten gaan al snel alleen nog maar over het weer… Waar ’s ochtends 70 jaar vrijheid nog in relatieve kalmte kon worden gevierd, sloeg rond het middaguur een zuidwester storm in alle hevigheid toe… 

Dat had vervelende gevolgen, vooral voor Operatie Manna. Organisator SNGV liet tegen 13.00 uur weten dat het overvliegen niet om 13.30 maar om 14.00 uur zou plaatsvinden. Een groot deel van het publiek dat naar de Maassluisedijk was gekomen, was dan ook volkomen verrast toen de Mitchell al om 13.35 uur overvloog. 

Vervelender was het natuurlijk nog voor de mensen die hadden besloten pas op het allerlaatste moment te komen. Hoewel de Mitchell vier keer – in plaats van de beloofde twee keer – overvloog, misten nogal wat mensen het beloofde spektakel. De Spitfire die de Mitchell zou vergezellen is overigens niet opgestegen. 

Ook de activiteiten aan de Surfplas hadden danig last van de wind. De roofvogels waren er wel maar vlogen niet, Het vliegerfestival ging niet door en de parachutisten bleven veilig met beide voeten op de grond. Circus Hannes waagde nog wel een moedige poging maar had al moeite genoeg om de spullen in de storm weer netjes in te pakken. 

Kortom: Bevrijdingsdag 2015 kan in de boeken als de dag waarop vooral de wind de vrijheid nam. Gelukkig hebben we de foto’s nog…