Wel of geen hittegolf?

21-07-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Het is al een tijdje heerlijk weer in Nederland, maar volgende week loopt de temperatuur pas écht hoog op. Dinsdag wordt waarschijnlijk in Vlaardingen de dertig graden gehaald. De kans bestaat zelfs dat Nederland te maken krijgt met een hittegolf. Dat zou dan de eerste hittegolf zijn sinds 2015.


Sprake van echte hittegolf of niet?

Dacht jij dat er in Nederland (bijna) elk jaar wel een keer een hittegolf is? Je bent waarschijnlijk niet de enige. Toch blijkt dat niet zo te zijn. Zo is er momenteel al bijna drie jaar geen hittegolf meer geweest. Wat is een hittegolf dan precies? Een hittegolf is een periode waarin de temperatuur uitzonderlijk hoog ligt. De exacte definitie van een hittegolf verschilt per land. In Nederland is de definitie van een hittegolf: een periode waarin de temperatuur minimaal vijf dagen achter elkaar 25 °C of hoger is, waarvan op z’n minst drie dagen met een temperatuur van 30 °C of hoger. Deze temperatuur wordt gemeten in het weerstation in De Bilt. Daar zit het KNMI én omdat De Bilt in het midden van Nederland ligt, geeft de temperatuur daar een redelijk gemiddelde van de temperatuur in de rest van Nederland. Alleen als er in De Bilt sprake is van een hittegolf, noemt het KNMI het een landelijke hittegolf. Wordt er op een andere plek in het land een hittegolf gemeten? Dan wordt dit een regionale hittegolf genoemd. Regionale hittegolven komen vooral voor in Brabant en Limburg. Dagen met een temperatuur van 30 °C of hoger worden door het KNMI tropische dagen genoemd.


Hittegolf Nederland

De laatste hittegolf werd door het KNMI gemeten van 30 juni tot en met 5 juli 2015. In die periode was de gemiddelde temperatuur 33,1°C. Waarom spreken we zelf dan zo snel van een hittegolf? Wij Nederlanders zijn niet zo gewend aan hoge temperaturen. Zeker niet in ons eigen land. Daarom wordt er – als het een paar dagen achter elkaar warm is – al snel over een hittegolf gesproken. Ook als er eigenlijk geen échte hittegolf is. Hoe vaak komt een hittegolf dan wel voor? Sinds 1911 zijn er tot nu toe 24 officiële hittegolven geweest in Nederland. Verder telt ons land gemiddeld zo’n nul tot zeven tropische dagen per jaar.


Duur hittegolf

Een hittegolf duurt dus minimaal vijf dagen, maar vaak duurt een hittegolf wel langer. Gemiddeld ruim negen dagen zelfs. De langste hittegolf sinds 1911 was in 1975 en hield maar liefst achttien dagen aan, bijna drie weken dus. Dat is natuurlijk al een tijd geleden. Maar misschien kunt u zich de hittegolf in juni/juli 2006 nog wel herinneren? Deze hittegolf duurde ook best lang; zestien dagen, met een gemiddelde temperatuur van maar liefst 35,7 °C. We mogen nu dus niet klagen; het kan nog veel erger.


Tips tegen warmte

Weer of geen weer, of in dit geval: hittegolf of (net) geen hittegolf: extreme warmte vindt bijna niemand fijn. Bij risicogroepen, zoals senioren, kinderen en chronisch zieken, kan deze warmte zelfs voor ernstige gezondheidsklachten zorgen. Wij hebben wat tips tegen warmte voor u op een rij gezet om het jwat comfortabeler te maken bij extreme hitte.


Huis koel houden

Laat alle ramen, deuren en gordijnen overdag zo veel mogelijk dicht. Zo komt de warmte van buiten niet naar binnen. Zet als het ’s avonds wat is afgekoeld juist de ramen en deuren open, zodat het kan doortochten. Heeft u een zonnescherm? Doe deze dan overdag naar beneden. Dit zorgt ervoor dat de zon niet fel op de ramen staat en dat er schaduw ontstaat op de buitenmuren van uw woning. Hierdoor blijft het huis koeler.


Oververhitting voorkomen

Drink genoeg water. Tenminste twee liter per dag. Gaat u de deur uit? Zorg er dan voor dat u altijd een flesje water bij  u heeft. Zoek de schaduw zo veel mogelijk op en smeer u goed in met zonnebrandcrème. Draag luchtige kleding en bescherm uw hoofd met een pet of een hoed. Beperk fysieke inspanning tot de koelere momenten van de dag.

Heel heet en behoefte aan een koude douche? Douche lauw in plaats van koud. Een koude douche zorgt er namelijk voor dat bloedvaten vernauwen, waardoor de warmte minder goed afgevoerd kan worden. De overgang van een lauwe douche naar warm weer is minder extreem dan de overgang van een koude douche naar warm weer.

Ga met uw voeten in een teiltje met koud water zitten of houd uw polsen onder de koude kraan. Op voeten en polsen zit de hoogste concentratie van poriën, waardoor u via deze plekken gemakkelijk veel warmte kwijtraakt. Door deze plekken te koelen, gaat uw hele lichaamstemperatuur (tijdelijk) omlaag.


Weerbericht

Het is nog maar de vraag of we echt te maken krijgen met een officiële landelijke hittegolf. Hiervoor moet de temperatuur in De Bilt minimaal drie dagen 30 °C of hoger zijn. Maandag werd er in de media geroepen dat de temperatuur zelfs boven de 40 °C graden uit kon komen volgende week. Nu wordt het volgens het weerbericht op de warmste dag ‘maar’ 32 °C. U weet vooraf uiteindelijk nooit hoe warm het daadwerkelijk wordt; het weerbericht is slechts een voorspelling. Wat we wel weten, is dat de weerberichten op dit moment heel warm weer voorspellen. Gerelateerd