Wethouder: 'Lijken in de kast bij Vlaardingen Werkt'

14-04-2018 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Nadat het college van B&W onlangs een extra subsidieaanvraag van de Coöperatie Vlaardingen Werkt afwees, vroeg de Raad van Bestuur het faillissement aan van de organisatie. Een direct gevolg ervan was de onmiddellijke sluiting van de sociale supermarkt  aan de Vetteoordskade. Uit onderzoek van de collega’s van het AD bleek dat voormalig directeur Dijkhuizen al eens eerder financieel ‘het schip in is gegaan’. Dijkhuizen was van 1991 tot 2007 directeur van Bureau Medelanders dat zich richtte op integratieprojecten voor allochtonen. Zijn bureau ‘toucheerde’ vlak voordat het failliet werd verklaard nog een bedrag van €1,2 miljoen, waarvan Dijkhuizen, op basis van een rechterlijke uitspraak, nog €700.000 moet terugbetalen aan de gemeente Rotterdam, exclusief rente.

Had de gemeente Vlaardingen niet beter moeten nagaan of Dijkhuizen wel de juiste man op de juiste plek was, waar het ging om sociaal ondernemen? Wethouder Cees Oosterom reageerde vandaag: ,,Wij hebben tot 2016 keurige afrekeningen en subsidieverantwoordingen ontvangen en gecontroleerd, echter wanneer mensen hun rekeningen niet betalen en als het toezicht van de verantwoordelijke coöperatie niet goed functioneert, kan je naar mijn inziens het de gemeente niet kwalijk nemen. Ons toezicht op de middelen die wij hebben verstrekt zijn goed besteed aan de doelgroep. Waar we nu tegen aan lopen zijn de zogenaamde lijken in de kast die ten volle voor de verantwoording zijn voor de organisatie.’’

Hoe ‘keurig’ de subsidieverantwoording van Dijkhuizen ook was, het had geloond om voor het in zee gaan met deze sociaal ondernemer een en ander aan onderzoek te doen.

Eric Dijkhuizen zelf is ook nog samenwerkingspartner van Panta Advies en Organisatie, dat zich bezighoudt met sociaal ondernemen. Op de website van ‘Panta’ schrijft Dijkhuizen bij zijn profiel: ,,Concentratie op wat je wel kan, brengt iedereen verder dan blijven steken in wat je niet kan (of niet hebt).  Dat geldt zeker ook voor organisaties in de non-profit sector. Mijn boodschap is dan ook: Geloof in je inhoudelijke kracht en doelstellingen en streef naar (financiële) onafhankelijkheid’’.  Het is Dijkhuizen zelf in ieder geval niet  gelukt.

SP-raadslid Ingrid Wijker heeft inmiddels een spoeddebat aangevraagd in de gemeenteraad, wat naar verwachting aanstaande woensdag zal plaatsvinden.Gerelateerd