Categorieën

Service

Wethouder baalt van financiële tegenvaller

Wethouder baalt van financiële tegenvaller
Politiek

Wethouder baalt van financiële tegenvaller

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 08-10-2014
  • Politiek
Wethouder baalt van financiële tegenvaller
VLAARDINGEN – Het toegeven van gemaakte fouten is in de politiek geen gemeengoed. In Vlaardingen lijkt er echter voorzichtig een andere trend te worden ingezet; kort geleden nog gaf verkeerswethouder Ruud van Harten toe dat er misschien wel sprake was van teveel (verkeers)borden bij de poller aan de Westhavenkade. Verwarrend voor automobilisten en mogelijk oorzaak van botsingen van auto’s met deze poller, zo leek de boodschap.

Wethouder Arnout Hoekstra ging op dinsdag 7 oktober nog wat verder dan zijn voorzichtig handelende collega. Hoekstra sprak op de persbijeenkomst die dag over de bodemsanering bij het museum Vlaardingen. De gemeente draagt bij voor maximaal de helft van de kosten voor het weghalen en verwerken van vervuilde grond. Dit kan oplopen tot maximaal € 90.000. Verschillende politieke partijen klommen bij het bekend worden hiervan in de pen en stelden kritische vragen aan het college.

De betreffende grond bij het museum is eerder door de gemeente aangekocht van Warmelo & Van der Drift en verkocht aan het museum ten behoeve van de huidige renovatie en uitbreiding. ,,In de koopovereenkomst is een standaardclausule opgenomen’’, aldus Hoekstra. ,,De mogelijk oplopende kosten voor de sanering van vervuilde grond waren hiermee onvoldoende afgedekt. We hadden dit vooraf beter moeten vastleggen in de koopovereenkomst, maar dit is niet gebeurd en dat had wel zo moeten zijn’’.

Hoekstra meldde dat er sprake was van vervuiling met zware metalen, maar dat de definitieve kosten nog niet bekend waren. ,,Meer dan € 90.000 zal de gemeente echter niet bijdragen en welllicht vallen de kosten in hun geheel lager uit. Een juridische procedure over wie verantwoordelijk is voor deze kosten zou veel tijd in beslag genomen hebben en ook kostbaar zijn. De ervaring leert bovendien dat een rechter de partijen zelf eerst terug naar de onderhandelingstafel stuurt. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen er op deze manier met het museum uit te komen’’.

Over eventuele andere tegenvallers met betrekking tot het museum was de wethouder duidelijk: ,, We gaan hiervoor geen financiële verantwoordelijkheid nemen, maar gezien de bouwfase verwacht ik die tegenvallers ook niet. Ga er maar vanuit dat we geen kadootjes uitdelen. Desondanks, zoals dit met die bodemsanering gelopen is, daar balen we natuurlijk enorm van !’’