Wie wordt politicus van het jaar ?

23-12-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – In 2014 werd voor de eerste keer de verkiezing voor ‘politicus van het jaar’ georganiseerd door journalisten en correspondenten van de lokale media. Winnaar werd toen Kees Borsboom, fractieleider van GroenLinks. In 2015 was het Jacky Silos, fractievoorzitter van het CDA die de oorkonde voor politicus van het jaar uitgereikt kreeg.

De traditie wordt voortgezet en deze week hebben de media weer de koppen, in een enkel geval ‘schriftelijk’, bij elkaar gestoken om politici te nomineren die in aanmerking komen voor de titel dit jaar. De inbreng kwam ook nu weer van Peter Joore van De Vlaardinger, Ben Trooster en Wouter Schutte van Omroep Vlaardingen en Herman van Nieuwenhuizen van Vlaardingen24. Voor wie in dit rijtje Groot Vlaardingen mist: na het afscheid van Frans Assenberg is de ‘politieke handschoen’  niet meer opgepakt.

De opzet was ook deze keer simpel: ieder stelt vooraf zonder last of ruggenspraak, zoals politici dit ook verondersteld worden te doen in de gemeenteraad, een lijstje samen van kandidaten. Daarbij worden argumenten aangegeven en op basis van plaatsing op de afzonderlijke lijstjes punten toegekend.

Uit deze lijstjes zijn er vier politici naar boven gekomen waaruit door de deskundige jury één winnaar aangewezen wordt. De genomineerden voor dit jaar zijn wethouder Arnout Hoekstra, VV2000/Leefbaar Vlaardingen raadslid Raymond van Haren, PvdA-fractievoorzitter Stefanie Solleveld en SP raadslid Ingrid Wijker.

Hoekstra wordt wederom gewaardeerd om zijn toegankelijkheid, zijn in de afgelopen jaren getoonde deskundigheid waar het de portefeuille Financiën betreft en zijn vaardigheid om raadsvoorstellen door de raad te loodsen. Raadslid Raymond van Haren heeft zich ook afgelopen jaar zeer deskundig getoond op de portefeuille Sociaal Domein en weet in zijn betogen dikwijls de juiste argumenten op grondige wijze aan raad en college te presenteren. Stefanie Solleveld nam dit jaar het fractievoorzitterschap definitief over van Klaas Terpstra en loodste verschillende zaken succesvol door de raad; bij de verschillende debatten over de bibliotheek wist ze oppositie en coalitie achter zich te scharen en dwong ze wethouder Oosterom een andere dan de gekozen weg in te slaan. Ook was ze mede-initiatiefneemster van een voorstel om gemeentelijke ondersteuning voor meer huishoudens met een laag inkomen bereikbaar te maken. Ingrid Wijker tenslotte is al langer een stabiele factor die zichtbaar is binnen en buiten de raadszaal in veel sociale kwesties, en zet doorgaans haar tanden in situaties waarin haar gevoel van rechtvaardigheid een knauw krijgt, om niet snel weer los te laten.

De politicus van het jaar 2016 wordt in de live uitzending van ‘Tussen Kerst en Kurk’ van Omroep Vlaardingen op 30 december tussen 17 en 18 uur bekend gemaakt. Burgemeester Bert Blase zal hierbij de oorkonde uitreiken.

Gerelateerd