Windmolens Vlaardingen bijna bedrijfsklaar

03-07-2014 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN- Op het terrein van de afvalwaterzuiveringsinstallatie De Groote Lucht in Vlaardingen worden de twee net geplaatste windmolens bedrijfsklaar gemaakt. Het Hoogheemraadschap Delfland heeft haar grond bij de waterzuiveringsinstallatie beschikbaar gesteld voor het opwekken van groene energie. De windturbines zijn eigendom van Yard Energy en gaan duurzame energie leveren voor ongeveer 4.000 huishoudens.

De twee windmolens staan langs de Nieuwe Waterweg ter hoogte van de Maassluissedijk 175 in Vlaardingen. De wieken vangen de wind op een hoogte van 80 meter en zullen hierdoor gemiddeld 11,7 gigawattuur (GWh) per jaar aan energie produceren. Dat staat gelijk aan de benodigde energie voor de inwoners van een wijk als Vlaardingen Ambacht. De energie wordt geleverd aan het algemene elektriciteitsnet. 

Voor het transporteren en zuiveren van afvalwater is veel energie nodig. Delfland gebruikt hiervoor al groene energie, maar streeft ernaar om het energieverbruik te verminderen en de techniek en het terrein te benutten om energie te winnen. De windmolens zijn hier een goed voorbeeld van. Ze leveren naast groene energie aan het elektriciteitsnet ook jaarlijks een financieel voordeel voor Delfland op.Gerelateerd