Categorieën

Service

Woningbouw in de Broekpolder

Woningbouw in de Broekpolder
Nieuws

Woningbouw in de Broekpolder

  • Redactie
  • 24-10-2017
  • Nieuws
Woningbouw in de Broekpolder

De twee huizen staan links op de plattegrond ingetekend

VLAARDINGEN – Jaren geleden was het een politiek ‘heet hangijzer’ waar menig verhit debat over gevoerd werd: de bouw van woningen in de Broekpolder. Wie denkt dat er destijds een streep werd gezet door plannen om in het natuurgebied woningen te bouwen komt ‘bedrogen uit’; op korte termijn worden er twee woningen gebouwd, maar wel met een historisch tintje. Op het terrein van het Educatief Archeologisch Erf, waar nu nog een huis uit de Steentijd staat, verrijzen binnenkort twee replica’s van woningen uit de elfde eeuw, die in en om het middeleeuwse Flardinga gestaan kunnen hebben.
Voor het zover is moet een deel van de grond wel gesaneerd worden. Er moet op de beoogde bouwplek nog een extra laag worden aangebracht. Dit om te voorkomen dat een deel van de verontreiniging van het onderliggende metersdikke havenslib op een andere plek terecht komt. Hiermee wordt in het eerste kwartaal van 2018 gestart.

Zodra de ophoging klaar is, starten vrijwilligers van het Educatief Archeologisch Erf met de reconstructie van twee huizen uit de elfde eeuw. Zij beginnen met het Rottahuis, opgegraven in Rotterdam op de plek waar de Markthal nu staat. Dat is een echt middeleeuws huis met een werkplaats. Hier wanen bezoekers zich straks in het Flardinga van graaf Dirk III. Het andere pand is een boerderij, afkomstig uit Hartel-West, bij Spijkenisse. Jeroen ter Brugge van de Federate Broekpolder: ,,Het streven is om het eerste huis in juni 2018 gereed te hebben. Het is natuurlijk geen kant-en-klaar IKEA-pakket, maar we bereiden alvast zoveel mogelijk voor. We kunnen relatief snel bouwen. De onderkomens hadden geen metersdiepe fundering, zoals moderne huizen dat hebben. Palen gaan niet verder dan 60 tot 80 centimeter de grond in. Het riet dekken is eigenlijk de meest arbeidsintensieve klus.’’


Veldslag

Het naspelen van de Slag bij Vlaardingen op 9 en 10 juni 2018 gebeurt naast het Rottahuis en de in aanbouw zijnde boerderij. Jeroen: “Vlaardingen ontwikkelde zich juist in de elfde eeuw tot een plek waar mensen wilden wonen, waar geleefd en gewerkt werd. Als de stofwolken van het gevecht zijn opgetrokken, blijven de huizen staan. Zo blijft er aandacht voor het historische erfgoed.”
Rondkijken op het Educatief Archeologisch Erf kan op zondagmiddagen tussen 12.00 en 15.00 uur. Meehelpen mag natuurlijk ook. Voor meer informatie zie www.federatiebroekpolder.nl/vrijwilligers