Categorieën

Service

Woningstichting Samenwerking: geen maatwerk!

Woningstichting Samenwerking: geen maatwerk!
Wonen

Woningstichting Samenwerking: geen maatwerk!

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 22-10-2014
  • Wonen
Woningstichting Samenwerking: geen maatwerk!

VLAARDINGEN - Bij Woningstichting Samenwerking Vlaardingen staan uw wensen als huurder centraal. Dat zeggen ze zelf. De praktijk bij deze woningcorporatie is echter anders. Niks maatwerk, zoals op de website te lezen valt. Starre regels zorgen voor uitsluiting van een groep potentiële huurders. Het overkwam CDA-raadslid en zelfstandig ondernemer Marnix Alderliesten. Wat is er aan de hand?

Marnix Alderliesten is op zoek naar een huurhuis. Hij zag een aantal geschikte woningen bij Woningstichting Samenwerking en informeerde ernaar. Kort tijd later kreeg hij te horen dat Samenwerking hem geen huis uit de Vrije sector wil verhuren. ,,Ze kijken niet naar bruto of netto inkomen maar alleen naar het fiscaal inkomen wat ze af willen lezen van de IB60 verklaring’’, aldus Alderliesten. ,,Een beetje meewerken, meedenken, meevoelen is er absoluut niet bij. In hun slogan schrijven ze dat ze maatwerk leveren, misschien op het gebied van een nieuwe keuken, maar niet qua huren voor ondernemers’’.

,,Een IB60 verklaring is een inkomensverklaring van de Belastingdienst’’, vervolgt Alderliesten. ,,Bij ondernemers is er echter sprake van verschillende aftrekposten en verrekeningen. Zo’n inkomensverklaring geeft dus voor deze groep doorgaans geen goed beeld van het inkomen. Formeel voldoe je dan niet aan de inkomenseisen voor een huurwoning in de vrije sector bij Samenwerking. Mijn bruto inkomen is echter hoog genoeg. De door mij bijgeleverde winst- en verliesrekeningen, jaarstukken, aangiftes, loonstrookjes van de gemeenteraad en de uitleg van de boekhouder maakten geen verschil: Nee we kijken alleen naar het fiscaal inkomen van de IB60 verklaring...’’ Voor Marnix Alderliesten lijkt de woningcorporatie te hebben afgedaan: ,,Woningstichting Samenwerking, daar moet je als ondernemer dus echt niet wezen, er staan een stuk of tien vrijesector woningen leeg, maar ze blijven vasthouden aan hun eigen beleid... Bah... Nu keihard zoeken naar een woning.’’

Wij vroegen natuurlijk om een reactie van Samenwerking. Een woordvoerder reageert: ,,Wij hebben er heel bewust voor gekozen om voor al onze kandidaat-huurders het inkomen te laten aantonen door het IB60 formulier. Je moet voor een betrouwbare toetsing ergens van uit gaan en de meest betrouwbare is dan het IB60 formulier. Wij maken hierop geen uitzonderingen om precedentwerking te voorkomen. We stellen inkomenseisen bij onze woningen en dat doen we niet zomaar, het is een bescherming van onze huurbetalingen maar zeker ook van de huurder. Je kunt een woning wel mooi vinden maar je moet daarnaast ook nog gewoon kunnen leven. Ook de inkomenseis is een hele bewuste keus van Samenwerking.’’

Woningstichting Samenwerking blijft dus niet alleen onverbiddelijk, maar lijkt het ook nog niet echt te snappen; Marnix Alderliesten verdient genoeg en kan de huur van een woning van zijn keuze ook betalen. Het staat alleen niet volledig aangegeven op dat ene formuliertje van de Belastingdienst. Samenwerking: geen maatstaf voor maatwerk.