Wordt De Luistervink Stuk van het Jaar?

06-09-2016 Nieuws Redactie

Links de makers van de winnende verzetskrant De Luistervink: Ayca, Boutaina en Sahra uit groep 7 van Daltonschool De Klinker. Helemaal rechts hun inspirerende juf Sjaan Timmermans.

VLAARDINGEN - Het Stadsarchief Vlaardingen organiseerde in de zomermaanden een voorverkiezing van de landelijke wedstrijd Stuk van het Jaar. Het thema dit jaar is ‘Grenzen’. De stemmen zijn inmiddels geteld en de uitslag is verrassend. Niet een piepklein (28 bij 22 mm) in perkament gebonden boekje met stadswapens uit de 18e eeuw of een mooie ingekleurde handschriftkaart van het gebied rond de Zouteveense Meer uit de zeventiende eeuw kwamen als winnaar uit de bus. De keuze van het publiek viel op de recent gemaakte verzetskrant ‘De Luistervink’ door leerlingen van basisschool De Klinker. Drie meiden uit groep 7 van Daltonschool De Klinker, Ayca, Boutaina en Sahra, zijn de makers. De kleurige, met de hand getekende en geschreven krant kreeg veruit de meeste stemmen. Het winnende Vlaardingse stuk dingt mee naar de landelijke eretitel Stuk van het Jaar.

Verzetskrant ‘De Luistervink’ is een van de kranten die leerlingen van diverse basisscholen hebben ingeleverd. Het maken van een verzetskrant was onderdeel van een erfgoedproject over verzetsgroep De Geuzen. De verzetskranten leggen de relatie tussen kinderen van deze tijd en het tragische verhaal van de eerste lichting Geuzen in de Tweede Wereldoorlog. De leden hiervan liepen door hun onervarenheid en jeugdig enthousiasme al snel tegen hun eigen grenzen op. Een half jaar na de oprichting van de groep arresteerden de Duitse bezetters 230 leden en werden zij naar de Scheveningse gevangenis gebracht. Vijftien Geuzen en drie Februaristakers kwamen op 13 maart 1941 door vijandelijke kogels op de Waalsdorpervlakte om het leven. De meeste andere gearresteerde Geuzen belandden in concentratiekamp Buchenwald en keerden helemaal niet of vaak zeer getraumatiseerd terug.

Duik in archiefdoos


Tijdens het bezoek aan het Stadsarchief Vlaardingen zijn de leerlingen onder meer in de depots op zoek gegaan naar de archiefdoos waarin zich de stukken van het Geuzenproces bevinden. Hierdoor kwam het verleden, dat zo ver weg lijkt, plotseling heel dichtbij. De Luistervink staat symbool voor het verdwijnen van grenzen tussen heden en verleden en laat zien hoe belangrijk het is om de geschiedenis te laten voortleven in de jeugd van nu. Ook de niet-winnende kranten krijgen een plek in het Vlaardingse Stadsarchief.
 

Stemmen in oktober


In oktober, de Maand van de Geschiedenis, kan iedereen stemmen op de meest bijzondere, mooiste, oudste, interessantste archiefstukken van maar liefst eenenveertig Nederlandse archieven en erfgoedinstellingen. De stukken zullen eind september te zien zijn op www.stukvanhetjaar.nl en de Vlaardingse inzending is dan te vinden op www.stukvanhetjaar.nl/stadsarchiefvlaardingen.

 



Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »








Altijd Up-to-date