Zigeuners in de polder

30-10-2014 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Vlaardingen telt méér theaters dan de Stadsgehoorzaal. Alweer twee jaar geleden is Jo Creemers in een voormalige kerk aan de Korhoenlaan nummer 7 op eigen initiatief het Merlijntheater gestart. Met kleinschalige producties timmert hij redelijk succesvol aan de weg en in november vindt er op en rond drie weekenden een muziekevenement plaats: het Klezmerfestival. Op woensdag 29 oktober was er kennismaking met Klezmermuziek voor genodigden.

Klezmer is van origine de instrumentale muziek van de Jiddisch sprekende Joden in met name Oost-Europa. Tegenwoordig is het meer een smeltkroes van stijlen. In de Klezmermuziek zijn naast veel Balkaninvloeden (Roemeense, Bulgaarse, Russische, Griekse) ook oriëntaalse en zigeunerinvloeden terug te vinden.

Jo Creemers had gisteren, als voorproefje van wat er in november te verwachten valt, de ‘Di Sheyne sisters’ en ‘Duo C Kwadraat’ op het programma staan in het Merlijntheater. De Di Sheyne sisters, bestaande uit Yvette Anna en Carla da Silva zongen verschillende Jiddische liedjes, aangevuld met nummers uit de Roma-zigeunertraditie. Het Duo C Kwadraat sloot een middag vol melancholie en verlangen af met instrumentale nummers uit de Klezmer-traditie.

De officiële start van het Klezmerfestival vindt plaats op zondagavond 16 november om kwart over acht. De officiële benaming van het festival is 'Klezmeer naar Waterwegen',een initiatief van Stichting LaterTheater en wordt mogelijk gemaakt vooral dankzij subsidies en donaties van de gemeente Vlaardingen, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en het Deltaport Donatiefonds. Er treden zowel professionele ensembles als kwalitatief uitstekende amateurgroepen op waaronder het New Klez Collectif, Di Gojim en Parne Gadje.


Voor een volledig programma en informatie over tijden en toegangsprijzen kun je hier terecht.


Gerelateerd