Zomerveiligheid

20-07-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Het is vandaag de warmste dag van de week, waarbij de temperatuur oploopt tot boven 30 graden. Voor veel mensen al té warm, voor eigenaren van honden een extra factor om rekening mee te houden. Ga er op dit soort warme dagen voor uw hond niet vanuit zoals het voor u als mens zou voelen in een bepaalde situatie, maar neem geen enkel risico.

Laat uw hond niet achter in de auto, caravan of andere kleine afgesloten ruimte bij temperaturen vanaf 15 graden, ook niet in de schaduw en ook niet met het raam open. Beter nog is om de hond helemaal nooit in de auto achter te laten. Vervoer uw hond op zomerse dagen ook nooit in een auto zonder airco.

Tijdens een zomerse dag kan het voor de hond ook op straat of op het strand al onaangenaam zijn. Asfalt, stenen en zand worden in de volle zon gloeiend heet, waardoor de hond zijn voetzolen eraan kan branden en bovendien de warmte via zijn voetzolen nog minder goed kwijt kan. Vermijd deze oppervlaktes en laat de hond zoveel mogelijk over gras lopen. Laat de hond uit op de koelere momenten van de dag.

Laat de hond niet te lang in de zon liggen, ook al kiest hij er zelf voor, en zorg dat hij altijd beschikking heeft over vers (niet te koud) water.

Doe de hond geen muilkorf of snuitbandje om op warme dagen. Er zijn ook speciale koelbanden en koeljassen voor honden te koop. Dit kan prettig zijn voor de hond met het warme weer, maar laat hem ook met deze accessoires niet in een te warme ruimte achter.

Op basis van artikel 2.1 van de Wet dieren is het verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. U bent als eigenaar van een hond dus zelfs strafbaar als u uw hond in zulke omstandigheden achterlaat. Met behulp van bovenstaande tips hoeft het niet zover te komen en kunt u samen met uw hond van de zomer genieten.Gerelateerd