Categorieën

Service

Aanzet ontvangt 8.000 euro van Oranjefonds

Aanzet ontvangt 8.000 euro van Oranjefonds
Onderwijs

Aanzet ontvangt 8.000 euro van Oranjefonds

  • Redactie
  • 24-01-2017
  • Onderwijs
Aanzet ontvangt 8.000 euro van Oranjefonds
VLAARDINGEN - Stichting Aanzet krijgt een bijdrage van € 8.000,- van het Oranje Fonds voor het project VoorleesExpress. Bij de VoorleesExpress wordt door middel van het voorleesritueel de taalomgeving in huis verrijkt, het leesplezier en het aantal leeservaringen vergroot en zo de ontwikkeling van taal en geletterdheid bij kinderen bevorderd. Met name bij de jonge kinderen is de speelse wijze van groot belang. Hiernaast brengt het project VoorleesExpress stadgenoten met verschillende sociaal-culturele achtergronden met elkaar in contact. 

Voor Wie
De VoorleesExpress richt zich op gezinnen met kinderen tussen drie en twaalf jaar met een taalachterstand. De nadruk ligt op kinderen in de peuter- en kleuterleeftijd. Daarnaast komen kinderen van vier tot twaalf jaar in aanmerking die gebruik maken van de zogenaamde schakelklassen 

Hoe
Al met een kwartier voorlezen per dag leert een kind 1.000 extra woorden per jaar! Met een voorlezer thuis ontdekken gezinnen het plezier van voorlezen. In een periode van twintig weken komt er wekelijks een voorlezer van de VoorleesExpress Vlaardingen bij een gezin thuis om één of meer kinderen voor te lezen en ermee te spelen. Daarnaast hebben de voorlezer en het gezin ook de mogelijkheid kennis te maken met elkaars leefwereld.

Het gezin en de voorlezer worden begeleid door de projectleider. Gedurende het project zoeken zij samen naar een manier van voorlezen en spelen die bij het gezin past. Hierbij staat centraal dat een ouder (of een ander gezinslid) bij het voorleesritueel wordt betrokken om het voorlezen over te nemen. Ook wordt het gezin bekendgemaakt met de bibliotheek en haar verscheidenheid aan boeken. Met een gratis lidmaatschap wordt het gezin gestimuleerd naar de bibliotheek te gaan en het taalaanbod in huis te vergroten.

Stichting Aanzet

Van Beethovensingel 126, Vlaardingen

Meer over Stichting Aanzet →