Categorieën

Service

Amerikanen smullen van bezoek aan FIA

Amerikanen smullen van bezoek aan FIA
Onderwijs

Amerikanen smullen van bezoek aan FIA

  • Redactie
  • 02-05-2023
  • Onderwijs
Amerikanen smullen van bezoek aan FIA
VLAARDINGEN – Zo’n 50 deelnemers aan een handelsmissie van de United States Department of Agriculture (USDA) – het Amerikaanse ministerie van Landbouw - brachten op dinsdag 18 april op uitnodiging van Royal Steensma een bezoek aan de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. Doel van het bezoek was om de Amerikaanse politici, beleidsmedewerkers en ondernemers te laten zien hoe hun zuidvruchten door Nederlandse foodbedrijven worden verwerkt in eindproduct.

Daarnaast waren de Amerikaanse gasten geïnteresseerd in hoe binnen de FIA regionale foodbedrijven samenwerken met het onderwijs en de overheid om een nieuwe generatie (productie)medewerkers op te leiden. De FIA is uniek in Nederland en de bezoekers, afkomstig uit tien verschillende staten in de Verenigde Staten, lieten zich graag informeren over deze bijzondere manier van opleiden.

Amandelspijs
Het contact met de USDA is tot stand gebracht via Royal Steensma, die is aangesloten bij de Nederlandse Zuidvruchten Vereniging (NZV). Deze vereniging maakt zich hard voor de belangen van de Nederlandse foodbedrijven die zuidvruchten inkopen en verwerken. Royal Steensma verwerkt als grondstoffenleveranciers voor bakkers, op jaarbasis duizenden tonnen Californische amandelen in amandelspijs en marsepein. Bakkers passen amandelspijs toe in bijvoorbeeld Paas- en Kerststollen en in gevulde koeken. Marsepein vinden we terug in koeken als mergpijpjes en kasteeltjes.

Tour
Amerikanen kennen ze producten niet en keken zich de ogen uit toen baktechnisch adviseurs Pascal Goverde en Lieke Schoenmakers van Royal Steensma hun een uitgebreid assortiment van amandelhoudend brood en banket voorschotelde, tijdens de tour van de Amerikanen door het FIA-gebouw. In dit gebouw trokken de gebruikers – naast Royal Steensma, zijn dit mbo-scholen Lentiz en Albeda, hogeschool Inholland, het IJscentrum en de bedrijven Sococo en Essensor – alle registers open om producten te laten proeven waarin Amerikaanse zuidvruchten zijn verwerkt, en het opleiden in FIA-verband te laten zien.

Onderzoek
Zo toonde Lentiz de resultaten van een onderzoek dat studenten hebben gedaan naar de herwaardering van amandelvellen: een reststroom die vrijkomt bij de productie van amandelspijs. De pasta die zij maken van deze vellen, is opnieuw toepasbaar in allerlei foodproducten als vezelverrijker. Cérélia liet de gasten poffertjes proeven waarin melkpoeder en bloem uit de VIS is verwerkt. Van der Linde Catering + Events liet thuisbezorgmaaltijden zien, die in Corona-tijd met behulp van FIA-studenten zijn ontwikkeld.

Noviteit
In de labruimtes ervaarden de Amerikanen hoe de studenten van Lentiz les krijgen in bijvoorbeeld voedingsmiddelentechnologie. Hogeschool Inholland presenteerde het verhaal van twee studenten die na hun opleiding Food Commerce & Technology (deels gevolgd in de FIA) een eigen bedrijf zijn begonnen. Lithos Ingredients presenteerde een noviteit: Almond Proteïn Powder, dat gebruikt kan worden als proteïne-verrijker in allerlei producten als yoghurts en candybars.

IJsje American style
In het IJscentrum wowde docent Marcel Vermeulen de bezoekers met bijzondere ijssmaken USA-style, zoals amandelijs met sinaasappelschil variegato, citroenijs met gember variegato en beurre noisette met bacon ijs. In de Try&Taste-ruimte van de FIA vertelde Annelaura Schaap van Essensor hoe sensorisch onderzoek werkt en mochten de bezoekers een korte geurtest doen. Sococo zorgde voor de ‘koffie met een verhaal’ en in de Bakery Innovation Academy lieten de studenten van Albeda, samen met Royal Steensma zien wat voor lekkers je allemaal nog meer kunt maken met Californische amandelen.

Onder de indruk
Al met al waren de deelnemers aan de USDA-delegatie zwaar onder de indruk van de presentaties, de producten en de reuring van de FIA. Het warme welkom door wethouder Jacky Silos van de gemeente Vlaardingen versterkte dat gevoel nog eens. FIA heeft als doelstelling om de foodbranche zich transparant te laten presenteren en om het imago te verbeteren. Dat is bij dit bezoek zeker gelukt. Dus: mission accomplished!

Lentiz Onderwijsgroep

Schiedamsedijk 114, Vlaardingen

Meer over Lentiz Onderwijsgroep →